Constitutia Cutumiara si constitutia scrisa

Incarcat la data: 25 Ianuarie 2010

Autor: Zolyomi Barna

Pret: 50 credite

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 26 kb

In toate sistemele constitutionale constitutia s-a impus ca lege fundamentala, ce sta la baza organizarii si functionarii statului. Adoptarea ei este astfel un eveniment deosebit de important, petru ca aceasta excede juridicului, fiind o realitate politico-statala pentru ca, in constitutie sunt reglementate si consacrate principiile fundamentale ale intregii vieti sociale si statale, valoarea, continutul, iar semnificatiile constitutiilor fiind exprimata inca de la primele acte constitutionale si constitutii.

Distinctia dintre constitutiile cutumiare si cele scrise este cu valoare relativa,fiind evident ca in perioada contemporana un se pot identifica state care sa se básese numai pe constitutii cutumiare,adica obiceiuri cu valoare juridica referitoare la relatiile sociale cu privire la instaurarea si exercitarea puterii de stat.Statele care recunosc valoarea constitutionala unui anumit numar de obiceiuri juridice au si reguli constitutionale scrise provenid de la organul competent in materia de legiferare,reguli cuprinse in asa numite acte constitutionale. Constitutii cutumiare sau nescrire se intalnesc azi in Anglia si in Noua Zelanda. Ele sunt rezultatul unor practici ,uzante indelungate si constante,referitoare la sistemul de guvernamant.

In Marea Britanie, celebrul teoretician Dicey a facut pentru prima oara distinctia dintre normele constitutionale. Astfel el distingea intre dreptul scrict (strict law) care cuprindea cutuma straveche si sursele scrise (Statues) pe de-o parte, si conventiile constitutionale (conventions of the constitution) pe de alta parte. Acestea din urma erau practici dovedite utile pentru functionarea institutiilor politice.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Constitutia Cutumiara si constitutia scrisa". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTbaze sistemecutumiaraconstitutia scrisa