Criminalitatea contra patrimoniului cultural national

Incarcat la data: 18 Decembrie 2011

Autor: perta nicoleta

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 24859 kb

1. Aspecte de ordin istoric privind protectia patrimoniului cultural


Ideea de ocrotire a patrimoniului cultural si procesul de constientizare a raspunderii fata de patrimoniul cultural national au avut o evolutie indelungata si dificila. Pe masura progresului social acesta idee s-a conturat in istoria culturii prin scrierile unor invatati, in acte normative si in jurisprudenta, determinand aparitia primelor masuri de protejare a patrimoniului cultural.


Dezvoltarea jurisdictiei si a actiunilor de protectie a patrimoniului cultural au cunoscut un avans major odata cu intrarea omenirii in epoca moderna, caracterizata printr-o preocupare mai intensa de integrare a culturii in procesul de instructie si educatie. Astfel, au luat fiinta societatile stiintifice, cum ar fi „Academia de la Herculanem” si „Society of dilletans” infiintata in 1733 la Londra.


In 1791, in Franta a fost creat Comitetul Instructiei Publice, insarcinat sa vegheze la conservarea monumentelor istorice si a operelor de arta . Protejarea patrimoniului cultural national a fost continuata in perioada lui Napoleon Bonaparte, cand au fost create in premiera mondiala, instrumente de aplicare a unei politici ferme de ocrotire.


In Germania incepand cu 1826 s-a instituit obligativitatea inventarierii bunurilor culturale si a crearii zonelor de protectie pentru monumentele istorice iar in 1890 s-a infiintat Oficiul de Stat Bavarez pentru Protectia Monumentelor .


Institutii similare au luat fiinta in numeroase alte state europene: Polonia (1843 – Conservator general pentru operele de arta), Austria (1853 – Comisia Centrala pentru studiul si protectia operelor de   arta si a monumentelor istorice), Rusia (Comisia argeologica imperiala, 1853 – Comisia de sapaturi de pa langa Ministerul Curtii, 1864 – Societatea de Arheologie).


In tarile romane, primele reglementari pe linie de stat pentru apararea si conservarea patrimoniului cultural au aparut in a doua jumatate a sec. al XIX- lea. Astfel, in 1860, in tara Romaneasca a fost infiintata Comisia pentru Cercetari Istorico – Arheologice, avand competente privind cercetarea si inregistrarea bunurilor cultural artsistice.
La 26 martie 1892, Romania a adoptat „Legea pentru conservarea monumentelor publice”, care prevedea instituirea pe langa Ministerul Instructiei Publice a Comisiei pentru ocrotirea si conservarea monumentelor publice, insarcinata cu intocmirea inventarului general al tuturor edificiilor si obiectele vechi din tara care prezinta un deosebit interes istoric sau artistic.


In secolul XX, patrimoniul cultural mondial a primit doua lovituri puternice, ocazionate de cele doua razboaie mondiale, care au produs distrugeri uriase. in cursul primului razboi mondial, in periada decembrie 1916 – iulie 1917, au fost transportate la Moscova, cu doua garnituri de tren, cateva mii de bunuri culturale de exceptie, ale Muzeului National de Antichitati si Tezaurului Romaniei. Soarta multor bunuri nerestituite, apartinand patrimoniului cultural national, preocupa si in prezent institutiile abilitate ale Statului Roman.


Codul penal roman din 1969, in Titlul XI, Infractiuni contra pacii si omenirii, incrimineaza distrugerea, jefuirea sau insusirea unor valori culturale, astfel: „Distrugere a sub orice forma, fara necesitate militara, de monumente sau constructii care au o valoare artistica, istorica sau arheologica de muzee, mari biblioteci, arhive de valoare istorica sau stiintifica, opere de arta, manuscrise, carti de valoare, colectii stiintifice si in general a oricaror valori culturale ale popoarelor, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

 

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza jefuirea sau insusirea sub orice forma a vreuneia dintre valorile culturale aratate in prezentul articol, de pe teritoriile aflate sub ocupatie militara”(art.360 C.pen).
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Criminalitatea contra patrimoniului cultural national". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Patrimoniucriminalitatepatrimoniu cultural