Dileme si responsabilitati etice ale actionarilor

Incarcat la data: 31 Martie 2011

Autor: Mihaela

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 23 kb

Dileme si responsabilitati etice ale actionarilor
Ultimul deceniu a fost plin de scandaluri mediatice privind moralitatea dubioasa sau incorectitudinea flagranta a unor directori de corporatii fata de actionari, ceea ce a facut ca interesul publicului occidental fata de riscurile investitorilor de a fi escrocati fara scrupule de catre executivii companiilor sa atinga cote maxime. Pe de alta parte, cresterea cu adevarat spectaculoasa a numarului de mici investitori care joaca pe pietele de capital a impus redefinirea conceptului de „actionar" si a responsabilitatilor pe care le implica statutul de investitor.

 


Exista un decalaj intre sensurile originare ale conceptului de actionar si realitatea prezenta. Disputele actuale privind drepturile si, pe de alta parte, responsabilitatile juridice sau morale ale actionarilor se bazeaza pe invocarea statutului acestora de proprietari ai companiilor la care detin actiuni. Conservatorii sustin ca interesele actionarilor primeaza asupra altor categorii de interese intrucat ei sunt aceia care detin si capitalizeaza societatile pe actiuni.

 

Adversarii lor sustin, dimpotriva, ca actionarii au, tocmai in calitate de proprietari ai companiilor, mai multe responsabilitati decat alte grupuri de participanti. Indiferent ce consecinte s-ar scoate in evidenta, statutul de proprietar implica de la sine o relatie de atasament al detinatorului de actiuni fata de obiectul aflat in proprietatea sa - respectiv societatea comerciala la al carei capital contribuie. Un adevarat proprietar este fidel firmei sale si este intens preocupat de supravietuirea acesteia pe termen lung, avand, totodata, si un sentiment de responsabilitate fata de angajati, consumatori, furnizori, comunitatea locala, parteneri sau competitori.

 


La aparitia primelor societati pe actiuni aceasta era intr-adevar pozitia actionarilor. Acum doua sute de ani, o corporatie lua fiinta cu un obiect de activitate precis definit: comertul cu „Indiile rasaritene", asigurarea transporturilor maritime sau constructia si exploatarea unui canal. Astazi, dupa un secol de fuziuni, achizitii si crestere a corporatiilor, obiectul de activitate al unei societati pe actiuni s-a diversificat in asemenea masura, incat scopul efectiv al oricarei mari companii este pur si simplu acela de a face afaceri pentru profit.

 

Dat fiind numarul foarte mare de investitori, acestia nu mai sunt proprietari in sensul deplin al cuvantului, avand drepturi si raspunderi limitate fata de o entitate economica incorporata; cel mult, ei se pot considera membri ai grupului de investitori care detin impreuna proprietatea asupra firmei, delegand functiile executive unui grup de manageri, care conduc efectiv activitatile curente ale companiei. si sunt foarte multi investitori de ocazie, care nu isi mai asuma nici macar acest statut de membri ai unui grup de proprietari, interesati de stabilitatea si de soarta companiilor la care detin actiuni. Singurul lor interes este profitul pe termen scurt, adus de speculatii bursiere, foarte asemanatoare cu mizele puse de vizitatorii unui cazino sau de pariorii la cursele de cai in speranta unei lovituri norocoase.

 

Evident, acesti Jucatori" sau speculatori la bursa nu sunt catusi de putin interesati de activitatea si problemele economice specifice ale firmelor la care investesc, ci numai de cresterea valorii de piata a actiunilor lor. Ei nu isi asuma catusi de putin conditia de „proprietari" ai unei corporatii si, ca atare, nu li se cuvin nici drepturile, nici obligatiile morale ale relatiei de proprietate.

 


O distinctie foarte importanta apare intre marii investitori, care detin parti semnificative din capitalul unei corporatii, si micii investitori, al caror pachet de actiuni are in sine o pondere infima sau practic neglijabila din capitalul incorporat.


Primii detin controlul asupra societatii, iar deciziile lor cantaresc decisiv in desemnarea sau concedierea echipei manageriale sau in definirea strategiei firmei, astfel incat responsabilitatea lor fata de soarta firmei este considerabila. in schimb, micii investitori detin o responsabilitate minima fata de companie, de vreme ce votul lor este nesemnificativ, iar vanzarea actiunilor pe care le detin nu are cum sa modifice in mod sesizabil strategia firmei.


Iata de ce este foarte greu, daca nu chiar imposibil de a distinge un manunchi de drepturi si indatoriri general valabile pentru toate categoriile de actionari, mai ales daca avem in vedere si diferentele dintre cele doua modele de capitalism la care ne-am referit. Cum insa viitorul pare sa apartina marilor corporatii capitalizate prin participarea unui foarte mare numar de investitori pe pietele bursiere, cred ca ar trebui sa ne raportam la aceasta situatie pentru a distinge acel „pachet" de minime drepturi si responsabilitati ce revin actionarilor care joaca la bursa, tratand in mod diferentiat categoriile „grele" de actionari, fie acestia persoane private sau investitori institutionali, sau actionarii firmelor mici, necotate la bursa, al caror statut pastreaza inca multe dintre trasaturile originare ale conceptului de actionar, definit ca relatie de proprietate directa, chiar daca impartita, asupra capitalului unei companii.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Dileme si responsabilitati etice ale actionarilor". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: responsabilitatidilemeetice