Drogurile

Incarcat la data: 30 Martie 2011

Autor: Scribleac Adriana

Pret: 50 credite

Numar pagini: 90

Tip fisier: zip

Marime fisier: 150 kb

Consecintele medicale, socio-economice, culturale si politice nefaste ale consumului si traficului de stupefiante potenteaza din cele mai vechi timpuri eforturile pentru stoparea acestui fenomen.


Transformarile radicale ale societatii de-a lungul istoriei sale, evolutia mijloacelor de productie si aparitia noilor tehnologii, crearea si dezvoltarea continua ale retelelor de cai de comunicatie intercontinentala, necesitand perioade de timp din ce in ce mai reduse pentru parcurgerea distantelor, au determinat extinderea „anatemei” drogurilor la nivel mondial, nici o natiune nemaiputandu-se considera aparata de efectele distructive ale stupefiantelor.


Consolidarea structurilor crimei organizate, care – functionand in mod similar unei entitati economice legale, dar in domenii ale cerintei de marfuri si servicii prohibite de catre societate prin norme juridice – trebuie sa fie competitiva pentru a se autoproteja, si-a gasit expresia in acutizarea fenomenului traficului ilicit de stupefiante, in ciuda repetatelor si a tot mai deselor incercari ale comunitatii internationale de elaborare a unor strategii eficiente de lupta in vederea prevenirii si a combaterii acestui flagel.


Internationalizarea activitatilor infractionale a provocat aparitia unor noi grupari organizate care, in loc sa lupte intre ele pentru impunerea dominatiei lor asupra unui anumit teritoriu, isi unesc fortele, urmand modelul fuzionarilor care opereaza in cadrul economiei ilicite.


Contextul geopolitic si social al Romaniei, aflata la rascrucea principalelor rute de trafic de droguri intre Orient si vestul Europei (pe „ruta balcanica” Turcia – Bulgaria – Romania – Europa Occidentala, prelungire a „caii africane’’ Egipt – Iran si Irak – Turcia; pe „ruta baltica” Letonia, Estonia  si Lituania – Romania si Polonia    – Germania; pe ‚,drumul asiatic’’ China – Rusia – Ucraina – Republica Moldova  – Romania; pe ,,calea Americii de Sud’’ de unde vine cocaina pe cale maritima, prin Mediterana, si pe cale aeriana, prin aeroportul Otopeni), este marcat de dificultatile inerente perioadei de tranzitie prelungita intre sistemul economiei de stat centralizate  si crearea mecanismelor specifice economiei de piata.


Izolarea timp de multi ani, prin constrangeri politice si economice, a Romaniei, una dintre rarele zone de pe mapamond care nu prezinta in cultura ei traditionala modele de comportament care sa includa consumul de droguri, criza economica si larga deschidere a frontierelor statale ce faciliteaza tranzitul in continua crestere al persoanelor, marfurilor si serviciilor pe teritoriul statului roman sunt factori ce favorizeaza traficul si consumul de stupefiante in tara noastra.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Drogurile". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DROGURILEconsecintetransformari