Norma juridica: Introducere in studiul dreptului

Incarcat la data: 23 Ianuarie 2013

Autor: Andrei Sebastian

Pret: Gratuit

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 25 kb

5 (1 review)

Cel mai potrivit mod pentru a incepe aceasta lucrare, este evident, sa precizam ce este defapt norma juridica. In multe cursuri pe care le-am citit pentru efectuarea cu eficenta a acestei lucrari, am constat ca multi autori prefera sa considere norma juridica drept celula de baza a dreptului. Vom vedea pe parcursul lucrari daca este intr-adevar asa.
    
Vom defini norma juridica ca o regula de conduita generala si impersonala, fiind elaborata sau sanctionata de catre un organ compentent al statului, regula ce poate fi impusa la nevoie prin mijloacele coercitive ale statului.
Daca norma juridica este celula de baza a dreptului, atunci e lesne de inteles ca ele sunt deosebit de importante pentru societatea noastra.

Legiuitorul incearca sa reglementeze situatii din societatea noastra, incearca sa treaca de la concret si particular la abstract si general. In fiecare zi se ivesc situatii care ar trebui reglementate de catre legiuitor. Necesitatea unei noi norme se observa din motivarea pe care orice proiect de lege o are. Acum e important sa nu confundam norma juridica, care am putea spune in cazul acesta ca reprezinta  “o singura comanda”, cu actul normativ care reprezinta un ansamblu intreg de norme juridice. Astfel din legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative observam ca orice act normativ trebuie sa vina si cu o motivare, spre exemplu de ce e necesar acest act normativ impreuna cu normele juridice din el sau ce impact social va avea. Toate aceste raspunsuri se gasesc in motivare.

Dupa aceasta motivare, pentru ca un act normativ sa treaca inspre promulgare este necesar ca acesta sa primeasca avizul Consiliului Legislativ. Consiliul Legislativ este un organ consultativ de specialitate al Parlamentului Romaniei, care are sarcina de a aviza proiectele de acte normative in vederea sistematizarii, unificarii si coordonarii intregii legislatii si de a tine evidenta oficiala a legislatiei Romaniei. Consiliul Legislativ si-a inceput efectiv activitatea la data de 1 aprilie 1996, dupa aprobarea Regulamentului de organizare si functionare, elaborat in temeiul art. 10 din Legea nr. 73/1993 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Norma juridica: Introducere in studiul dreptului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: REFERATEreferat dreptnorma juridica
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...