Recunoasterea si punerea in executare a hotararilor straine

Incarcat la data: 02 Aprilie 2011

Autor: AndradaDragos

Pret: Gratuit

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 16 kb

Arbitrajul international a devenit o practica uzuala de solutionare a disputelor internationale. Avand in vedere acest aspect, statele din intreaga lume si-au modernizat reglementarile arbitrale. Metoda de solutionare a disputelor in arbitrajul comercial international este hibrida. Aceasta este determinata de o conventie incheiata de particulari. Continua cu o serie de proceduri stabilite de parti, acestea din urma avand o mare importanta.

 

Se finalizeaza cu o hotarare ce este obligatorie pentru parti; in anumite conditii, majoritatea instantelor statelor lumii procedeaza la recunoasterea si incuviintarea executarii silite a acesteia. Aceasta procedura confidentiala are un efect public ce este sustinut atat de autoritatile publice din fiecare stat, cat si de legislatiile nationale.

 


Arbitrajul comercial international s-a dezvoltat rapid in ultimii ani avand in vedere cresterea ingrijoratoare a disputelor din comertul international. Arbitrajul comercial international este in plina expansiune, multe jurisdictii adoptand sau modernizand reglementari privind arbitrajul. Recunoasterea si incuviintarea executarii silite a sentintelor arbitrale din domeniul arbitrajului comercial international constituie o chestiune a carei dificultate este cauzata de dificultati si ezitari inerente.

 

Recunoasterea si incuviintarea executarii silite a sentintelor arbitrale commercial internationale reprezinta efectul acestora fie in statul pe teritoriul caruia au fost pronuntate, prin aceasta intelegand statul pe teritoriul caruia se afla locul arbitrajului, fie in statele in care se considera ca respectivele sentinte au caracter international. 

 

In prima ipoteza, misiunea este mai facila, spre deosebire de cea de-a doua in care misiunea este complexa si dificila. O sentinta arbitrala constituie o solutionare definitiva a disputelor, in cuprinsul sentintei arbitrale tribunalul arbitral analizeaza toate aspectele cu care a fost sesizat, partea care a castigat litigiul asteptandu-se ca sentinta arbitrala sa fie pusa in executare fara intarziere. Sentinta arbitrala poate fi executata fie prin exercitarea unei presiuni comerciale asupra partii care refuza sa execute hotararea, fie prin declansarea de catre instantele statale a propriilor proceduri. In acest ultim caz, procedurile difera de la o tara la alta.

 


Recunoasterea si incuviintarea executarii silite sunt doua notiuni diferite, cu acceptiuni diferite, desi sunt strans legate una de cealalta. Atata timp cat o sentinta arbitrala este recunoscuta, aceasta este eficace si are putere obligatorie pentru parti cu privire la problemele solutionate. Dimpotriva, daca se solicita instantei statale incuviintarea executarii silite a sentintei arbitrale, nu se solicita numai recunoasterea fortei juridice a acesteia, ci si asigurarea ca va fi pusa in executare prin utilizarea sanctiunilor legale specifice. Asadar, incuviintarea executarii silite constituie o etapa ulterioara recunoasterii.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Recunoasterea si punerea in executare a hotararilor straine". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ARBITRAJexecutarehotarari