REFERAT DREPT: CONTRACTUL DE DONATIE

Incarcat la data: 12 Octombrie 2009

Autor: Gogoasa Alexandru

Pret: 50 credite

3 (1 review)

In realizarea unui contract se porneste de la teoria generala a dreptului (de la dreptul civil si mai recent cel economic) pe baza careia sunt stabilite regulile contractuale specifice fiecarui tip de contract, acesta fiind incheiat prin vointa individuala a partilor.

Cele mai cunoscute tipuri de contract sunt cele de vanzare-cumparare, de mandat, de locatiune si de antrepriza. Contractul de donatie este actul juridic prin care o persoana, donatorul, isi micsoreaza in mod irevocabil - prin intentie liberala si fara a pretinde plata unui echivalent - patrimoniul cu un bun sau un drept care intra in patrimoniul donatarului. Partile contractante sunt donatorul si donatarul, donatia avand astfel caracter bilateral (donare - primire).

Din prisma obligatiilor partilor contractante, donatia are caracter unilateral deoarece doar donatorul are obligatii contractuale, donatarului revenindu-i doar o obligatie morala fata de donator. Din aceasta cauza donatarul nu poate fi sanctionat juridic. Donatia este un act cu titlu gratuit, ea constand in cedarea de bunuri si/sau drepturi catre donatar doar prin intentia liberala a donatorului, fara a cere plata unui echivalent. Exceptie constituie donatia cu sarcini, care presupunea executarea sarcinilor de catre donatar.

De asemenea donatia se incheie intre vii, diferentiandu-se astfel de mostenire. Are caracter translativ, dreptul de proprietate transferandu-se in general din momentul incheierii contractului. Contractul de donatie are caracter solemn si se va incheia in forma autentica, aceasta fiind necesara si pentru donatiile incheiate prin mandatar sau intre absenti, in caz contrar fiind sanctionat cu nulitatea absoluta. Exceptia o constituie donatiile deghizat, cele indirecte si darurile manuale, care alaturi de donatiile directe si de cele cu sarcini reprezinta tipurile de contracte de donatie.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "REFERAT DREPT: CONTRACTUL DE DONATIE". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.