Referat drept: Plangerea prealabila

Incarcat la data: 04 Mai 2010

Autor: comenzilucrari

Pret: 80 credite

Numar pagini: 26

Tip fisier: zip

Marime fisier: 45 kb

Plangerea prealabila este actul prin care persoana vatamata printr o infractiune isi manifesta vointa de a fi tras la raspundere penala cel ce a savarsit o, act fara de care nu poate interveni raspunderea penala si, ca urmare, nu poate incepe si nici continua procesul penal.

In Codul penal sunt prevazute drept cauze de inlaturare a raspunderii penale atat lipsa plangerii prealabile, cat si retragerea acesteia in cazurile in care legea penala prevede necesitatea unei astfel de plangeri prealabile pentru promovarea actiunii penale. in aceste cauze, fiind inlaturata raspunderea penala prin lipsa plangerii prealabile sau retragerea ei, pe plan procesual penal este impiedicata punerea in miscare si exercitarea actiunii penale, deoarece dispare obiectul actiunii penale care consta, potrivit art. 9, in tragerea la raspundere penala a celui ce a savarsit o infractiune.

Dupa o opinie unanim admisa astazi in literatura de specialitate, plangerea prealabila constituie o institutie a dreptului penal, dar si a dreptului procesual penal, fiind reglementata, pe de o parte, de Codul penal si alte legi penale, iar pe de alta parte de Codul de procedura penala.

Lipsa plangerii prealabile sau retragerea ei impiedica exercitarea actiunii penale atat in cursul urmaririi penale, cat si in cursul judecatii; totodata, reglementarea plangerii prealabile, ca act de sesizare a instantei de judecata, nu se aplica in faza de urmarire penala, ci constituie o activitate prealabila judecatii. Apare astfel necorespunzatoare naturii sale juridice reglementarea “Procedurii plangerii prealabile” intr un capitol incadrat in Titlul I al Partii speciale a Codului de procedura penala din 1968, care se refera la “Urmarirea penala”.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Referat drept: Plangerea prealabila". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: DREPTplangerea prealabila