REFERAT DREPT: RASPUNDEREA PENALA A MINORILOR

Incarcat la data: 29 Octombrie 2009

Autor: Andra Birsaneanu-Spirescu

Pret: 100 credite

Pentru anumite categorii de delincventi cum sunt minorii, reactia sociala clasica, pedeapsa, se dovedeste insuficienta, deoarece nu permite nici reinsertia delincventului, nici protectia societatii. In domeniul justitiei pentru minori, sistemele de drept urmeaza doua modele: cel traditional, conform caruia incepand de la o anumita varsta minorilor li se aplica pedepse, si cel mai recent, care acorda prioritate masurilor educative. in ambele modele, minorilor sub o anumita varsta care au savarsit fapte penale li se aplica doar masuri de protectie1.


Modelul traditional penal ramane insa dominant. Acesta recurge atat la pedepse, cat si la masuri educative, care cunosc diferite forme. in dreptul englez, minorului ii sunt aplicabile in principiu doar pedepse, insa mai putin severe in privinta duratei si a modului de executare decat cele aplicabile majorilor.
Alte legislatii prevad existenta unui sistem mixt de sanctiuni alcatuit din pedepse si masuri educative. Este cazul Elvetiei, unde judecatorul poate pronunta fie o pedeapsa, fie o masura educativa. in Germania se aplica masuri educative, unele cu caracter coercitiv si altele disciplinare, in paralel cu pedepsele. in Franta si Germania se aplica si masura "mediere-reparatie", care este preferata aplicarii unei pedepse.


Cel de-al doilea model, modelul "nepenal", cum este denumit in literatura de specialitate2, pune accentul pe masurile educative si este ilustrat de introducerea in legislatia belgiana a conceptului de "minor aflat in pericol" (Legea din 8 aprilie 1965). Acest concept include indisciplina, vagabondajul si comiterea de infractiuni.
Unele legislatii sunt dificil de incadrat intr-unul dintre aceste modele, cum este, de exemplu, cazul Spaniei. Legea organica privind raspunderea penala a minorilor din 12 ianuarie 2000 instituie principiul responsabilitatii penale a minorilor, dar sanctiunile prevazute de aceasta lege sunt calificate ca masuri (medidas). Desi din punct de vedere formal aceste masuri sunt de natura penala, in fapt ele au o natura sanctionatorie-educativa.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "REFERAT DREPT: RASPUNDEREA PENALA A MINORILOR". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.