Referate Drepturi Reale

Incarcat la data: 29 Noiembrie 2009

Autor: Laura Leppore

Pret: 100 credite

Numar pagini: 159

Tip fisier: zip

Marime fisier: 314 kb

Accesiunea imobiliara artificiala presupune ridicarea unei constructii pe un teren aflat in proprietatea altei persoane decat proprietarul materialelor folosite. Bunul principal il reprezinta terenul, iar constructia este privita drept bunul secundar.

Astfel, proprietarul terenului devine si proprietarul constructiei. Potrivit legii civile, orice constructie, plantatie sau lucru facut in pamant sau asupra pamantului, sunt prezumate a fi facute de catre proprietarul acelui pamant cu cheltuiala sa si ca sunt ale lui, pana ce se dovedeste contrariul. Acest text contine doua prezumtii relative. Prima prezumtie, trasa din faptul ridicarii unei constructii pe un anumit teren, se refera la imprejurarea ca o asemenea lucrare s-a facut de catre insusi proprietarul terenului respectiv, precum si ca lucrarea s-a facut pe cheltuiala sa in ce priveste materialele si manopera folosite.

Daca se face proba contrarie constand in relevarea faptului ca ridicarea constructiei s-a facut de catre proprietar, dar cu materiale apartinand unei alte persoane, atunci este vorba despre un caz particular de accesiune imobiliara artificiala. Este insa posibil ca un tert sa dovedeasca chiar imprejurarea ca el insusi, iar nu proprietarul terenului este acela care a ridicat constructia. intr-o asemenea situatie, se vor aplica regulile ce reglementeaza un alt caz particular de accesiune imobiliara artificiala: ipoteza lucrarilor efectuate de o persoana cu materialele sale proprii, pe terenul altcuiva.

Cea de-a doua prezumtie evocata in codul civil ca orice constructie, plantatie sau lucru facut in pamant sau asupra pamantului, sunt prezumate ca sunt ale proprietarului terenului pana ce se dovedeste contrariul - poate fi rasturnata prin incheierea in prealabil a unui contract intre proprietarul terenului si constructorul-proprietar al materialelor prin care sa se recunoasca celui de-al doilea atat dreptul de proprietate asupra constructiei respective, cat si, in mod corespunzator, dreptul de superficie in vederea folosirii terenului aferent constructiei. Ipoteza ridicarii constructiei de catre proprietarul terenului, cu materialele altcuiva-Proprietarul terenului care a facut constructii, plantatii sau lucrari cu materiale straine, este dator sa plateasca valoarea materialelor. in plus, el mai poate fi obligat, dupa imprejurari, si la plata de daune-interese. in virtutea accesiunii, proprietarul terenului devine proprietarul constructiei, ceea ce explica de ce proprietarul materialelor nu are dreptul de a pretinde restituirea materialelor. Ipoteza ridicarii constructiei de catre o alta persoana decat proprietarul terenului.

In acest caz, proprietarul ternului pe care s-au facut lucrarile devine proprietarul acestora prin accesiune, cu obligatia de a despagubi pe constructor. in aceasta ipoteza, reglementarile juridice aplicabile constructorului sunt diferite dupa cum acesta a fost de rea credinta sau de buna credinta. Constructorul de rea-credinta este persoana care edifica o constructie pe un terenul despre care stie ca nu ii apartine. in acest caz, proprietarul terenului poate opta intre a invoca accesiunea, cu consecinta retinerii constructiei, insa cu obligatia de a plati constructorului de rea-credinta valoarea materialelor si pretul muncii.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Referate Drepturi Reale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: REFERATEDREPT CIVILdrepturi reale
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...