Repararea prejudiciului de mediu

Incarcat la data: 13 Mai 2013

Autor: anca anca

Pret: 50 credite

Ca urmare a evolutiei starii mediului din ultimii 15 ani si a lacunelor  legislative existente in materia raspunderii pentru daunele provocate mediului,situatie reflectata  si in divergentele existente intre interpretarea judecatoaresca si realitate, a fost necesara stabilirea unui cadru comun  pentru a preveni si repara acest tip de prejudiciu si anume   adoptarea Ordonantei de urgenta. nr. 68/2007  privind raspunderea de mediu ,cu privire la prevenirea si repararea prejudiciului adus mediului.
         
Termenul de prejudiciu  este folosit ca sinonim pt dauna sau  paguba si se defineste conform art.2, al.13 din Ordonanta de urgenata nr. 68/2007 , ca orice schimbare negativa masurabila a unei resurse naturale sau  o deteriorare masurabila a unui servicu legat de rsursele naturale,care poate surveni direct sau indirect.
        
Prejudiciul  adus mediului  se  refera la:
- prejudicul adus speciilor si habitatelor naturale protejate:
- prejudicul adus apei( din punct de vedere ecologic, chimic, cantitativ):
- prejudiciul adus solului.
         
Conform legii – cadru  prejudiciul de mediu reprezinta efectul cuantificabil in cost al daunelor aduse sanatatii oamenilor, bunurilor sau mediului, provocat de poluanti,activitati daunatoare ori dezastre.  El  urmeaza a fi evaluat pecuniar,respectiv sa fie estimate cheltuielile necesare pentru restabilirea echilibrului ecologic afecatat.
          
Articolul 1 al  Ordonantei de urgenta. nr. 68/2007 stabileste cadrul de reglementare al raspunderii de mediu in scopul repararii prejudiciului de mediu avand la baza sta principiul "poluatorul plateste".
         
Aplicarea principiului, "poluatorul plateste" reiese din faptul ca persoanele fizice sau juridice care au produs prejudiciul sau exista amenintarea iminenta cu un prejudiciu de mediu au obligatia de a lua masurile necesare pentru a repara prejudiciul produs sau,respectiv,masurile de prevenire a procedurii prejudiciului. Conform  acestui principiu operatorul va suporta costurile actiunilor reparatorii.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Repararea prejudiciului de mediu". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: REFERATEreferat dreptprejudiciul de mediu
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...