Securitatea si sanatatea in munca

Incarcat la data: 18 Aprilie 2011

Autor: razdia

Pret: 50 credite

Numar pagini: 15

Tip fisier: zip

Marime fisier: 26 kb

1. Notiune


Securitatea si sanatatea in munca reprezinta un concept international care inseamna arta si stiinta de a “anticipa, recunoaste, evalua si controla” pericolele si riscurile ce pot aparea la locul de munca.


Securitatea lucratorilor urmareste eliminarea / reducerea pericolelor si a riscurilor ce pot cauza accidente de munca sau boli profesionale. Sanatatea lucratorilor asigura confort fizic / psihic si social la locul de munca. Sanatatea ocupationala este definita la ora actuala de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind "promovarea si mentinerea celui mai inalt grad de bunastare fizica, mentala si sociala a muncitorilor de toate ocupatiile, prin prevenirea perturbarilor cauzate sanatatii acestora de catre conditiile muncii, protejarea in munca fata de riscurile rezultate din prezenta agentilor nocivi pentru sanatatea lor, plasarea si mentinerea muncitorului intr-o munca adecvata aptitudinilor fiziologice si psihologice."


Dreptul la viata, la integritate fizica si psihica a tuturor persoanelor, dreptul la protectia sociala a muncii precum si munca in conditii sigure si sanatoase sunt drepturi fundamentale, garantate prin Constitutia Romaniei in art. 22 si art. 34.


Securitatea si sanatatea muncii   drept fundamental al tuturor participantilor la procesul de munca. Constitutia Romaniei, afirmand dreptul la protectie sociala, face referire si la masurile de securitate si igiena a muncii (Art. 38 alin.2). Mai concret, Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca (art. 2) stabileste “principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protectia sanatatii si securitatea lucratorilor, eliminarea factorilor de risc si accidentare, informarea, consultarea, participarea echilibrata potrivit legii, instruirea lucratorilor si a reprezentantilor lor, precum si directiile generale pentru implementarea acestor principii", care sunt ,,aplicabile tuturor participantilor la procesul de munca" si se stabilesc prin lege.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Securitatea si sanatatea in munca". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MUNCAsanatatesecuritate
 
 
Inchide
Am uitat parola Cont nou
Conecteaza-te prin Facebook

Acum te poti conecta si prin contul tau de Facebook! Da click pe butonul de mai jos si introdu datele tale:

Login with Facebook