Sisteme de drept contemporan

Incarcat la data: 04 Iunie 2010

Autor: dinu alexandru

Pret: 50 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 25 kb

Timp de secole dezvoltarea sistemelor juridice a avut loc in paralel, pe continentul european, pe de o parte, in insulele britanice, pe de alta parte, fara contacte reciproce prea frecvente si mai ales fara ca vreunul din aceste sisteme sa exercite o influenta reala unul asupra celuilalt. S-au creat in acest mod doua medii juridice diferite, doua lumi juridice inchise – cea continentala si cea insulara, care se ignorau reciproc.

Dreptul englez a jucat un rol important in comertul international. Dominatia pe care Anglia a exercitat-o mai bine de un secol asupra comertului mondial a impus in practica relatiilor comerciale tipurile de contracte engleze, chiar atunci cand partile aveau alte nationalitati, precum si competenta instantelor arbitrare engleze. Puternica influenta economica a Statelor Unite ale Americii a accentuat ascendentul institutiilor de common-law. intregul drept al comertului international este profund tributar tehnicilor contractuale engleze si americane. Contractele de know-how, factoring, leasing, folosesc elemente tehnice ale sistemului de common-law.

Common-law reprezinta un sistem juridic care guverneaza inca teritorii intinse ce depasesc cu mult limitele Marii Britanii. Daca insulele britanice nu sunt guvernate in intregime de acest sistem, dreptul englez s-a impus datorita expansiunii coloniale britanice, pe vaste teritorii din Africa, Asia si America. in majoritatea teritoriilor ce apartinusera altadata coroanei britanice dreptul introdus de primii colonizatori a gasit un teren vid si si-au impus propriul sistem de drept. in alte teritorii dreptul colonistilor era confruntat cu sistemele juridice locale, adesea arhaice si cutumiare. in alte tari cum ar fi India si Pakistanul din confruntarea dreptului englez cu sisteme juridice bine conturate cum sunt cele hindus si musulman au rezultat reglementari hribide, care au imprumutat atat calitatile, cat si defectele ambelor sisteme.

Un rol important l-a avut Comitetul judiciar al consiliului privat britanic care avea statutul de instanta suprema peste toate jurisdictiile cu exceptia Indiei, Pakistanului si Canadei, instanta ce a desfasurat o ampla si profunda opera de unificare a dreptului teritoriilor coloniale dupa model englez.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Sisteme de drept contemporan". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: COMITETULUIreferat drept