Rezervatii naturale din judetul Vrancea

Incarcat la data: 27 Mai 2010

Autor: talamba mugurel

Pret: 80 credite

Numar pagini: 42

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1545 kb

5 (1 review)

Tinut prin excelenta traditional viticol, renumit pentru podgorii de vita nobila, dar si pentru parfumul special al vinurilor fine, judetul Vrancea poarta de mii de ani emblema autenticitatii in pastrarea vechiului mestesug al cultivarii vitei de vie.
   

O calatorie in patria vinului este intotdeauna un prilej de bucurie si un indemn spre descoperirea celor mai savuroase arome, a soiurilor de struguri din care s-a infruptat candva si Stefan cel Mare.  Ecourile renumelui detinut de meleagurile vrancene pentru cultura vitei de vie strabat timpul si istoria incepand cu secolele al XVI- lea si al XVII-lea, documentele din acea perioada mentionand ca podgoriile din aceasta zona dadeau cel mai bun vin din tara si ca strainii carau butoaie intregi spre a le arata semenilor lor gustul imbatator al acestor licori.

Vrancea este atestata intr-un document scris in limba latina, o scrisoare datata 2 iulie 1431, in care numele este scris ca fiind VARANCHA. Istoricii si cercetatorii sunt de parere ca acest cuvant face parte din patrimoniul lexical traco-dac, VRAN insemnand padure/munte.
 Poate acest lucru explica de ce in scrierile timpului, Vrancea mai era numita si "Pamantul cu paduri bogate" sau "Pamantul Negru".
Vrancea este casa originara a poemului etnogenezei romanesti, balada "Miorita" - o poezie populara auzita de scriitorul Alecu Russo in satul montan Soveja, in 1853, pe care a introdus-o mai tarziu intr-o colectie scrisa de litaratura populara. "Miorita" originara din Vrancea este considerata un arhetip/prototip cu peste 1.000 de variante ale baladei create de-a lungul timpului.
Vrancea este un pamant cu o istorie bogata. In epoca contemporana, a fost simbolul Unirii dintre Moldova si Tara Romaneasca din 24 ianuarie 1859 care a pus bazele statului roman. Focsani a fost primul centru al primelor institutii ale noului stat unificat roman - Comitetul Central si Curtea de Apel.
De aceea orasul este cunoscut ca fiind prima capitala a Principatelor Unite. Un alt reper istoric este casa memoriala Ion Roata, un taran batran, ales membru al Divanului (un fel de parlament), care a fost direct implicat in Unirea Principatelor.
In timpul Primului Razboi Mondial, in iulie-august 1917, Europa a reputat primele victorii asupra Germaniei imperialiste pe campurile de lupta de la Marasti si Marasesti, aici, in acest judet.
Aceste victorii au dus la desavarsirea Statului Unitar Roman la 1 Decembrie 1918. Vrancea este locul cu cele mai importante memoriale si mausoleuri in onoarea jertfei eroilor Primului Razboi Mondial  –  Marasti, Marasesti, Soveja si Focsani. In semn de rasplata pentru pierderile de razboi suferite de catre orasul Marasesti, guvernul francez a acordat, in 1919, Crucea de Razboi a Frantei. Dupa Unire, Vrancea a devenit un centru al vietii spirituale si sociale. In ultima jumatate a secolului  XX, progresul economic, urbanizarea si viata culturala a localitatilor judetului au devenit o realitate evidenta.
Stravechi pamant romanesc, Vrancea constituie o punte de legatura intre cele trei provincii istorice romanesti - Moldova, tara Romaneasca si Transilvania.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Rezervatii naturale din judetul Vrancea". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ECOLOGIEnumere naturalejudetul neamt
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan