Strategii de protectie a mediului

Incarcat la data: 16 Noiembrie 2011

Autor: Virlar Bianca

Pret: Gratuit

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 106367 kb

5 (1 review)

I.2.g. Strategii ale politicii de mediu


Strategiile de realizare ale politicii de mediu intaresc principiul subsidiaritatii (adica delegarea de responsabilitati SM, in timp ce UE traseaza numai cadrul general, obiectivele ce trebuie avute in vedere) si incearca inlocuirea abordarii verticale traditionale, de tip comandasi-control, prin promovarea unui model alternativ de realizare a obiectivelor de mediu ale UE.

 

Se poate spune ca aceste strategii sunt un fel de „instrumente ajutatoare”, care vin sa completeze instrumentele standard si care actioneaza ca stimulente in vederea adoptarii de masuri pentru protectia mediului sau care accentueaza tendinta spre o abordare bazata pe principiul voluntariatului. Astfel, este vorba despre:

 

- Dezvoltarea durabila,
- Programul de promovare a ONG-urilor active in domeniul protectiei mediului,
- Politica Integrata a Produselor (PIP),
- Acordurile voluntare de protectia mediului si reducerea poluarii,
- Taxele si impozitele de mediu in cadrul Pietei Unice,
- Strategia europeana de mediu si sanatate.

 

Acestea sunt rezultatul noii abordari a PAM 5 si a tendintei inovatoare a PAM 6, care prevede cresterea numarului instrumentelor de implementare a politicii de mediu si care promoveaza actiunile orizontale si integrate.

 

A. Dezvoltarea durabila
Strategia Uniunii Europene pentru dezvoltare durabila a fost adoptata in anul 2001, la intalnirea internationala de lucru de la Gothenburg (Suedia), ca strategie pe termen lung ce concentreaza politicile de dezvoltare durabila in domeniile: economic, social si protectia mediului si care a cunoscut o apreciere semnificativa in urmatorii ani.

 

Conceptul dezvoltarii durabile e insa prezent in politica de mediu a UE inca din PAM 5 si doar se delimiteaza ca strategie de sine statatoare in 2001. La momentul actual exista doua linii de dezvoltare a acestei strategii: prima, corespunde Procesului Cardiff si are in vedere exact integrarea politicilor de mediu in alte politici comunitare; a doua, reprezentata de Declaratia de la 22
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Strategii de protectie a mediului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MEDIUstrategiiProtectia Mediului