Economie mondiala - Balanta de Plati

Incarcat la data: 23 Mai 2011

Autor: denisse opacip

Pret: 50 credite

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 30 kb

Balanta de plati reprezinta un sistem de conturi care permite inregistrarea tuturor tranzactiilor comerciale si financiare ale unei tari cu restul lumii, intr-o anumita perioada de timp, de obicei un an. Este vorba despre operatiuni care genereaza plati intre rezidenti si nerezidenti.


Balanta de plati face posibila compararea creantelor (activelor) cu datoriile (pasivele) unei tari, asa cum rezulta ele din raporturile economice cu restul lumii. Balanta de plati externe include:


-Contul tranzactiilor curente
-Contul de capital
-Contul financiar
-Erorile si omisiunile


Contul tranzactiilor curente evidentiaza operatiunile cu bunuri (export-import) si cu servicii (transporturi, asigurari, turism etc.). Celelalte rubrici incluse in acest cont sunt veniturile (salariale si de investitii directe si de portofoliu) si transferurile curente. Soldul contului curent este cel mai important in cadrul balantei de plati externe. El permite sa se aprecieze in ce masura o tara traieste conform posibilitatilor de care dispune. Un sold debitor (deficitar) arata ca tara se afla in imposibilitatea finantarii investitiilor de care are nevoie pe baza propriilor economii (economiile interne sunt mai mici decat investitiile interne). in consecinta, ea poate avea ca alternative:  indatorarea fata de strainatate, stimularea investitiilor straine, reducerea creantelor fata de exterior,  micsorarea rezervele. Dimpotriva, un sold creditor (excedentar) indica existenta unei capacitati de plata a obligatiilor fata de nerezindeti si de finantare a nevoilor interne.


Contul de capital pune in evidenta transferurile unilaterale de capital (anularea unei datorii a unei tari slab dezvoltate, de exemplu). Valoarea acestor operatiuni fiind printre cele mai reduse, soldul contului de capital are o importanta minora in echilibrarea balantei de plati.


In contul financiar se inregistreaza operatiuni cu valoare mult mai mare: miscarile de capital pe termen lung (investitiile directe si de portofoliu) si pe termen scurt (credite comerciale, imprumuturi ale autoritatilor monetare, administratiilor publice si sectorului bancar). Contul financiar mai evidentiaza activele de rezerva ale Bancii Centrale a tarii in cauza.


In cadrul fluxurilor de capital pe termen lung exista un decalaj temporar intre momentul efectuarii operatiunii, al realizarii ei efective si momentul contrapartidei. De aceea, in balanta de plati calculata pe un anumit an, ceea ce se vede sunt, pe de o parte noile intari de capitaluri, iar, pe de alta parte, contrapartida unor fluxuri declansate anterior. De acest aspect trebuie sa se tina seama atunci cand se interpreteaza semnificatia soldurilor.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Economie mondiala - Balanta de Plati". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ECONOMIEMONDIALAPLATI
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...