Budismul

Incarcat la data: 31 Martie 2011

Autor: Marin Andra

Pret: 80 credite

Numar pagini: 20

Tip fisier: zip

Marime fisier: 47 kb

Una din marile religii actuale, care prezinta multa atractie in lumea occidentala, mai ales in cea a starurilor si a vedetelor de tot felul, prin promovarea unei credinte care vorbeste de compasiune universala sau de sansa de a te reincarna daca perfectiunea vietii tale lasa de dorit, buddhismul reprezinta astazi potrivit datelor statistice oferite de Enciclopedia Britanica  o religie cu aproximativ 360 de milioane de adepti distribuiti conform tabelului de mai jos.

 

Situatia buddhistilor in lume
Procente % din totalul populatiei lumii                     6 %
Africa                                                                            136.000
Asia                                                                         348.559.000
Europa                                                                       1.478.000
America Latina                                                           645.000
America de Nord                                                     2.132.000
Oceania                                                                     191.000
Numar de tari in care se gasesc buddhisti             123
Total buddhisi in lume                                          353.141.000


Cea mai mare pondere o are buddhismul in tari ca Thailanda, Cambogia, Laos sau Buthan , dar de asemenea se afla in mare numar si in Birmania sau Ceylon-ul  unde populatia buddhista nu are aceasta prezentare procentuala . O alta tara buddhista a carei atractie atat turistica, cat si spirituala este remarcabila , mai ales gratie lui Dalai Lama, este Tibetul, in care chiar daca Dalai Lama nu mai are rezidenta sa, ramane totusi patria de vis a buddhistilor tibetani, atat prin frumusetea locurilor, cat mai ales pentru arhaismul traditiilor locale si modul de viata patriarhal in care traiesc acei oameni ai muntilor.


INTEMEIETORUL
Numele celui care a intemeiat aceasta religie este Buddha, desi acest apelativ este doar un calificativ („iluminatul”), pentru ca numele adevarat al acestuia este Gautama Siddharta din clanul Sakyamuni. Despre precizarea timpului vietii in care a trait Gautama exista mai multe variante: pe de o parte se vorbeste despre anii 566-486 i.Hr. sau 642-543 i.Hr. cea mai veridica fiind a doua . Viata lui Buddha se  prezinta in opt etape sau opt momente si anume:


1.    Coborarea din cer a zeilor multumiti. Prin nasterea lui Gautama se incheie un sir indelungat de renasteri de asteptari a starii de boddhisatva . Dupa Buddha, va veni Maitreya, acel Buddha al sfarsitului lumii, care va incheia procesul de reincarnari.
2.    Intrarea in pantecele mamei sale. Este vorba despre nasterea sa trupeasca din mama sa Māyā, nastere care reprezinta ultima incarnare pamanteasca.
3.    Nasterea lui Buddha. in ceea ce priveste legenda nasterii putem spune urmatoarele: el se naste din ramura Gautama (in limba sanscrita) sau Gotama (in pali), din familia princiara Sakya. Numele lui primit la nastere este Siddhārtha („cel care si-a ajuns scopul”). Un alt nume sub care este cunoscut este cel de Sākyamuni („inteleptul din familia Sākya”). Tatal sau se numea Suddhodana si era rege al acelui tinut, cu resedinta in orasul Kapilavastu . Mama sa, pe nume Maya, il concepe pe copil printr-o minune. Buddha intra in trupul mamei sale sub chipul unui elefant alb cu sase colti de fildes, fara ca aceasta sa fi simtit vreo durere.


Nasterea ar fi avut loc in parcul Lumbini (25 de kilometri de oras), unde mama, stand in picioare si prinzandu-se de crengile unui copac l-ar fi nascut pe prunc, acesta iesindu-i prin soldul drept, fara a provoca durere. Parcul s-a umplut de lumina, venita de la boddheitatea lui Siddharta . Chiar la nastere ar fi venit special pentru acest lucru un mare ascet brahman, pe nume Asita, care ar fi profetit despre prunc ca acesta va atinge boddheitatea. De asemenea, la nasterea pruncului toti demonii si zeii s-au inchinat in fata lui.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Budismul". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: budismulreligiioccidentala
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...