Omul in viziunea lui Jean Jacques Rousseau

Incarcat la data: 12 Martie 2010

Autor: burlacu alin

Pret: 50 credite

Numar pagini: 3

Tip fisier: zip

Marime fisier: 12 kb

5 (1 review)

INTRODUCERE

Pentru a identifica originea inegalitatii existente intre oameni, Rousseau porneste de la incercarea de a defini omul: in opinia sa, cunoasterea omului este "cea mai utila" si "mai putin avansata" dintre toate stiintele.
Demersul sau este dificil, deoarece Rousseau cauta esenta omului in starea sa initiala, "primitiva", "originara", in "fondul propriu".

Scopul sau este de a regasi omul, asa cum ar fi el daca nu ar exista progresul. Aceasta stare originara nu a fost abolita sau suprimata; insa, dupa cum arata si imaginea statuii lui Glaucus, ea este ascunsa si "de nerecunoscut".

Evolutia care a acoperit omul originar este perceputa ca un element negativ; civilizatia a transformat "zeul" in "fiara".

Ea se explica prin "imprejurari": in analiza celui de-al doilea discurs, termenul citat desemneaza cataclismele, singurele care pot explica trecerea omului care nu era sociabil la statutul social, dar si "progresele" ce indica o utilizare care a denaturat perfectibilitatea umana. Astfel, "constitutia umana" a fost "alterata", transformata: fondul, principiu intangibil al naturii umane, ramane, dar forma s-a schimbat foarte mult si acopera acest fond.

Cautarea naturii umane se incheie cu denuntarea starii actuale a omului: fondul originar a devenit imposibil de observat din cauza inegalitatii si a raului. Rousseau cerceteaza deci norma naturala pentru a emite judecati asupra culturii (perceputa ca o depravare). Dar, in acelasi timp, el subliniaza dificultatea demersului sau: omul natural este cel care "nu mai poate fi gasit"; acest model de om originar trebuie deci cautat cu ajutorul meditatiei reflexive si al unei operatii de reducere: omul trebuie eliberat de ceea ce este artificial si marunt pentru a afla ceea ce el este cu adevarat.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Omul in viziunea lui Jean Jacques Rousseau". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: FILOSOFIEjean jacques rousseau
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...