Banca Centrala Europeana

Incarcat la data: 25 Octombrie 2011

Autor: COMANESCU ALINA ELENA

Pret: Gratuit

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 17799 kb

Banca Centrala Europeana


Banca Centrala Europeana (BCE) a fost infiintata in 1998. Sediul bancii este la Frankfurt (Germania). Misiunea bancii este sa administreze moneda euro – monedaunica a UE si sa pastreze stabilitatea preturilor pentru cele peste doua treimi din cetatenii UE care utilizeaza moneda euro. BCE este responsabila si pentru crearea si implementarea politicii monetare in zona euro.


Pentru a-si indeplini rolul, BCE colaboreaza cu Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC), din care fac parte toate cele 27 de state membre ale UE.Cu toate acestea, doar 16 dintre ele au adoptat pâna in prezent moneda euro,  formând impreuna „zona euro”. Bancile centrale nationale ale acestor tari si Banca Centrala Europeana alcatuiesc asa-numitul „Eurosistem”.


BCE isi desfasoara activitatea in conditii de independenta totala. BCE, bancile centrale nationale ale SEBC sau alt membru al organismelor lor de decizie nu pot solicita sau primi instructiuni de la niciun alt organism. Institutiile UE si guvernele statelor membre UE trebuie sa respecte acest principiu si au obligatia de a nu incerca sa influenteze BCE sau bancile centrale europene.Jean-Claude Trichet a fost numit presedinte al BCE in noiembrie 2003.


Ce face banca?
Una dintre atributiile principale ale BCE este de a mentine stabilitatea preturilor in zona euro, astfel incat puterea de cumparare sa nu fie erodata de inflatie. BCE are ca obiectiv sa asigure o crestere anuala a preturilor de consum mai mica, dar aproape egala cu 2 % pe termen mediu.


Pentru a face acest lucru, BCE stabileste praguri pentru ratele dobânzilor in urma analizei evolutiilor economice si monetare. Banca mareste ratele dobanzilor daca doreste sa controleze inflatia si le reduce in cazul in care considera ca riscul de inflatie este limitat.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Banca Centrala Europeana". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: BANCAFRANKFURTBanca Centrala Europeana