Baza de impozitare

Incarcat la data: 21 Ianuarie 2012

Autor: Ana Maria Bal

Pret: Gratuit

Numar pagini: 20

Tip fisier: zip

Marime fisier: 23664 kb

Cap. 1. Constituirea bazei legale si evolutia acesteia pana in prezent


Procesul de elaborare si aplicare a actelor normative care sa reglementeze mutatile fiscale ce se inregistreaza in cadrul reformei economice generale, au in vedere, pe langa valorile traditionale de care dispune tara noastra, si aderarea la normele fiscale si financiar-contabile internationale, precum si insusirea experientei tarilor care le aplica de mai multa vreme.
        

Dupa aplicarea actelor normative emise in vederea pregatirii introducerii noului impozit, taxa pe valoarea adaugata a fost aplicata in Romania prin Ordonanta de Guvern  nr. 3/1992 aprobata prin legea 130/1992.
        

Actele normative si o serie de Ordonante, Hotarari de Guvern, ordine sau norme metodologice ale Ministerului Finantelor contin precizari cu privire la definitia si sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata, reguli de impozitare, operatiuni impozabile, baza de impozitare etc.
        

Conform Ordonantei de Guvern 3/1992, taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect care se stabileste asupra operatiunilor privind transferul proprietatii bunurilor, precum si asupra celor privind prestarile de servicii.
Valoarea adaugata este echivaleta cu diferenta dintre vanzarile si cumpararile aceluiasi stadiu economic.
         

Taxa se aplica asupra valorii adaugate la fiecare stadiu al circuitului economic si reprezinta un venit al bugetului de stat.
         

Introducerea taxei pe valoare adaugata a fost precedata aproape in totalitate de subventiile pe care statul le platea pentru produsele alimentare, energie termica si elctrica destinate consumului populatiei.
        

Mentiunea acestor subventii afecta mecanismul financiar-contabil al taxei pe valoare adaugata, fapt care s-a constatat ulterior in cazul subventiilor de stat nealimentare, si pentru investitii efectuat cu fonduri de la bugetul statului, de regiile autonome sau chiar uni agentii economici.Se observ o crestere a pretului dupa introducerea taxei pe valoare adaugata cu 13,2%, astfel observandu-se in perioada urmatoare cresteri cuprinse intre 10% si16% lunar.
       

Tendinta de crestere a indicelui pretului de consum, dupa introducerea TVA s-a mentinut apropiata de tendinta inainte de introducerea acesteia ca urmare a masurilor de eliminare a subventiilor.Din acest punct de vedere Romania se incadreaza in grupa tarilor pentru care introducerea TVA a generat o crestere a indicelui pretului  de consum. icepand cu decembrie 1993 si continuand pana in anul 1994 tendinta de crestere a pretului a scazut considerabil.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Baza de impozitare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: acte normativeimpozitarebaza legala
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan