Evaziunea fiscala

Incarcat la data: 03 Iunie 2011

Autor: geanina gheorghisor

Pret: 50 credite

Numar pagini: 10

Tip fisier: zip

Marime fisier: 37140 kb

Geneza evaziunii fiscale este indisolubil legata  de stat si aparitia lui. De-a lungul istoriei, formele de manifestare au evoluat odata cu dezvoltarea  economico-sociala. Sustragerea de la plata obligatiilor au fost o  preocupare istorica  a celor care trebuiau sa le plateasca.


Multitudinea obligatiilor pe care legile fiscale le impun contribuabililor ca si, sau mai ales, povara acestor obligatii au facut sa stimuleze, in toate timpurile,  ingeniozitatea contribuabililor  in  a inventa procedee  diverse de eludare  a  obligatiilor fiscale. ,, Evaziunea fiscala a fost  intotdeauna in special activa si ingenioasa pentru motivul ca fiscul lovind indivizii in averea lor, ii atinge in cel mai sensibil interes; interesul banesc”.

 

Evaziunea fiscala este unul dintre capitolele cele mai studiate  atat de teoreticieni, cat si de tehnicieni  in materia fiscala. Cu toate acestea, in pofida a tot ce scrie  despre cauzele, modalitatile, amploarea, controlul sau sanctiunile privitoare la evaziunea fiscala, cuvintele care desemneaza  acest fenomen sunt imprecise, iar domeniul pe care-l exploateaza este incert.


Aceasta imprecizie provine de  la diversitatea cuvintelor folosite pentru desemna mai mult sau mai putin, acelas  fenomen-neindeplinirea voita de catre contribuabili a obligatiilor lor fiscale legale.


Daca se  vorbeste intr-adevar de frauda, se vorbeste in aceeas masura de frauda legala sau legitima, de frauda ilegala, de abuzul dreptului de a fugi din fata impozitului; de libertatea alegerii caii celei mai putin impozante sau subestimare fiscala, frauda la lege sau economie subterana.


Confuzia terminologica este, de altfel, cu atat mai importanta, cu cat cuvintele au sensuri diferite de la  autor la autor. Totusi, cel mai adesea frauda fiscala desemneaza, stricto sensu, o infractiune la lege si se distinge de evaziunea fiscala care s-ar putea defini si ca o  utilizare abila posibilitatilor oferite de lege. Sunt unele cazuri cand unii autori asimileaza cele doua notiuni.


Evaziunea  fiscala este caracterizata printr-o  imprecizie foarte mare, ei asociindu-se trei sensuri si o dubla apreciere in ceea ce priveste  legalitatea. Primul sens ce i s-a  atribuit evaziunii fiscale, mai ales intre  cele doua razboaie mondiale, a fost cel  in care  frauda imbraca o forma extensiva, adica notiunea de evaziune fiscala este inclusa in cea de frauda.

Cel  mai cunoscut sens in care  este cunoscuta evaziunea fiscala este ,,arta de  a  evita caderea in campul  de atractie a legii fiscale”. Potrivit acestei perceptii, evaziunea fiscala este, oarecum, asimilata fraudei. Cel de-al treilea sens constituie un termen generic si desemneaza totalitatea manifestarilor de ,, fuga”  din fata impozitelor. Aceasta este o definire in sens larg a evaziunii fiscale, care ajunge sa inglobeze si frauda.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Evaziunea fiscala". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: LEGIPLATAevaziune fiscala
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan