Marile crize financiare - factori determinanti si efecte

Incarcat la data: 16 Aprilie 2011

Autor: Iuliana

Pret: Gratuit

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 30 kb

5 (1 review)

1. CRIZA, ASPECTE GENERALE

Crizele pot fi definite ca fiind situatii caracterizate de o instabilitate pronuntata, fiind deci insotite de o volatilitate si de o incertitudine in crestere pe majoritatea pietelor (pietele de capital, piata petrolului, pietele monetare si valutare, piata muncii etc.). In situatii de criza (orice forma ar imbraca ea) ne aflam intr-o permanenta stare de neliniste si de nesiguranta legata de viitor, teama sau chiar panica. Instinctul nostru de aparare si de conservare ne indeamna sa ne comportam uneori irational si sa accentuam si mai mult aceasta volatilitate, deoarece fiecare dintre noi, cu capacitatea cognitiva pe care o avem filtram informatia si intelegem fenomenul in felul nostru transpunandu-l apoi intr-un anumit comportament legat de piata.


Crizele apar in urma unei perioade in care pretul unor active (financiare sau nu) au crescut artificial foarte mult, si in momentul in care piata devine constienta cu privire la aceasta supraevaluare reactioneaza in consecinta. Etimologic cuvantul „criza” provine din cuvantul grecesc „krisis” care inseamna o situatie ce necesita luarea unei decizii. Mishkin a definit criza ca fiind „situatia in care selectia adversa si hazardul moral se acutizeaza, pietele nemaifiind capabile sa canalizeze resursele catre cele mai productive oportunitati de investitii”. O abordare similara intalnim si la Friedman care considera ca, criza are o puternica dimensiune psihologica. Panicati de perspectiva pietei, deponentii se arunca intr-un numar periculos de mare asupra depozitelor lor din banci si deci sistemul bancar intra intr-un colaps generalizat.

 

Criza este asociata adesea lipsei de conditii care sa permita adoptarea unei decizii. Aparitia unei crize poate fi greu anticipata, elementul de surpriza asociat unei astfel de situatii fiind fundamental. in unele cazuri, criza este definita ca fiind un eveniment cu probabilitate redusa de aparitie dar care are implicatii mari pentru societate, organizatii sau indivizi.


Problema cu definirea acestor crize consta in a spune cat de mare sa fie volatilitatea sau caderea pietelor pentru a putea incadra o evolutie de acest gen in categoria unei crize. Este dificil sa facem aprecieri cand o criza financiara devine una economica sau daca o criza economica genereaza o criza financiara sau invers. In principiu vorbim intotdeauna de o criza economica generata fie de cauze financiare, politice sau sociale.

 

Criza financiara nu este decat o forma de manifestare a crizei economice si reflecta o neincredere in sistemul financiar, o scadere semnificativa a volumului tranzactiilor la bursa, o dereglare a mecanismelor de piata. Bursa este barometrul economiei si tranzactioneaza afaceri de diferite dimensiuni si din diferite sectoare. in momentul in care piata acestor afaceri (piata imobiliara, piata petrolului, piata muncii) sufera dereglari sau corectii importante ele se vor reflecta in profitabilitatea afacerilor listate la bursa si, implicit, in pretul activelor financiare (actiuni sau obligatiuni) care depind direct de asteptarile investitorilor.

 

Panica legata de economie nu face altceva decat sa accentueze amplitudinea acestor corectii si sa induca noi incertitudini in economie. De aici si pana la reducerea apetitului pentru economisiri si investitii si apoi la cresterea dobanzilor pe piata nu este decat un pas.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Marile crize financiare - factori determinanti si efecte". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: EFECTEFINANCIAREFACTORICRIZE
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan