Motoare termice

Incarcat la data: 13 Iunie 2011

Autor: Lixandru Raluca

Pret: Gratuit

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 33745 kb

5 (3 review-uri)

MOTOARE TERMICE

Un motor termic este o masina termica motoare, care transforma caldura in lucru mecanic.
Un motor termic lucreaza pe baza unui ciclu termodinamic realizat cu ajutorul unui fluid.
Intrucat, conform principiului al doilea al termodinamicii, entropia unui sistem nu poate decat sa creasca, doar o parte a caldurii preluate de la sursa de caldura (numita si sursa calda) este transformata in lucru mecanic. Restul de caldura este transferat unui sistem cu temperatura mai mica, numit sursa rece.


MOTORUL DIESEL

Motorul diesel este un motor cu ardere interna in care combustibilul se aprinde datorita temperaturii ridicate create de comprimarea aerului necesar arderii, si nu prin utilizarea unui dispozitiv auxiliar, asa cum ar fi bujia in cazul motorului cu aprindere prin scanteie.


Comprimarea unui gaz conduce la cresterea temperaturii sale, aceasta fiind metoda prin care se aprinde combustibilul in motoarele diesel. Aerul este aspirat in cilindri si este comprimat de catre piston pana la un raport de 25:1, mai ridicat decat cel al motoarelor cu aprindere prin scanteie. Spre sfarsitul cursei de comprimare motorina (combustibilul) este pulverizata in camera de ardere cu ajutorul unui injector. Motorina se aprinde la contactul cu aerul deja incalzit prin comprimare pana la o temperatura de circa 700-900 °C. Arderea combustibilului duce la cresterea temperaturii si presiunii, care actioneaza pistonul.

 

In continuare, ca la motoarele obisnuite, biela transmite forta pistonului catre arborele cotit, transformand miscarea liniara in miscare de rotatie. Aspirarea aerului in cilindri se face prin intermediul supapelor, dispuse la capul cilindrilor. Pentru marirea puterii, majoritatea motoarelor diesel moderne sunt supraalimentate cu scopul de a mari cantitatea de aer introdusa in cilindri. Folosirea unui racitor intermediar pentru aerul introdus in cilindri creste densitatea aerului si conduce la un randament mai bun.


In timpul iernii, cand afara este frig, motoarele diesel pornesc mai greu deoarece masa metalica masiva a blocului motor (format din cilindri si chiulasa) absoarbe o mare parte din caldura produsa prin comprimare, reducand temperatura si impiedicand aprinderea. Unele motoare diesel folosesc dispozitive electrice de incalzire, de exemplu bujii cu incandescenta, ajutand la aprinderea motorinei la pornirea motorului diesel. Alte motoare folosesc rezistente electrice dispuse in galeria de admisie, pentru a incalzi aerul.

 

Sunt folosite si rezistente electrice montate in blocul motor, tot pentru a usura pornirea si a micsora uzura. Motorina are un grad mare de viscozitate, mai ales la temperaturi scazute, ducand la formarea de cristale in combustibil, in special in filtre, impiedicand astfel alimentarea corecta a motorului. Montarea de mici dispozitive electrice care sa incalzeasca motorina, mai ales in zona rezervorului si a filtrelor a rezolvat aceasta problema. De asemenea, sistemul de injectie al multor motoare trimite inapoi in rezervor motorina deja incslzita, care nu a fost injectata, prevenind astfel cristalizarea combustibilului din rezervor. In prezent, folosirea aditivilor moderni a rezolvat si aceasta problema.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Motoare termice". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MASINAmotor dieselmotoare termice
Comentarii

super am aflat ceva nou )))

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan