Despre tinuturile si orasele Moldovei

Incarcat la data: 15 Septembrie 2010

Autor: mihaela ursu

Pret: 50 credite

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 10 kb

Am schimbat putin titlul unui capitol din Cantemir pentru a zabovi scurt asupra impartirii teritorial-administrative a Republicii Moldova. Unul din motivele pentru a face acest lucru este si faptul ca mie, autorului acestor randuri, mi s-au pus destule intrebari cu privire la geografia Republicii Moldova, din care am tras concluzia ca multa lume (simpla ce-i drept, nu ma refer la academicieni) din Romania dibuieste cu prudenta, dar si superficialitate, o potentiala tinta turistica despre care ar vrea sa stie si chiar manifesta suficienta curiozitate, dar rareori isi poate crea o privire de ansamblu.

Exemplele sunt multiple; am fost intrebat si daca Basarabia e mai mare decat un judet din Romania, si daca la Chisinau, in cea mai saraca tara din Europa sunt hoteluri si in general cum se scrie Chisinaul asta cu “e” sau cu “a” la urma? Dupa cum vedeti, intrebarile sunt si naive, si sarcastice. De cele mai multe ori incerc totusi sa vad partea plina a paharului si sa ma multumesc cu faptul ca lumea nu este indiferenta. in general, majoritatea interesului, este focusata asupra capitalei, Chisinau. Oamenii rareori intreaba sau cu greu isi amintesc de alte localitati, chiar si daca au fost in ele (unul din cunoscutii mei din Romania nu-si amintea exact unde a fost la Soroca sau la Straseni, ambele denumiri parandu-i si familiare si asemanatoare).
 
Asadar, Republica Moldova este un stat mic si ca teritoriu si ca populatie. Teritoriul ei poate fi comparat cu cel al Belgiei sau Albaniei, chiar si mica Estonie are o suprafata aproape cat o Moldova si jumatate. Densitatea populatiei este totusi destul de mare (mult peste 100 de oameni/km2) chiar si in pofida exodului din ultimii ani. in fine, toate informatiile de ordin statistic le puteti gasi si pe internet. Pentru a usura putin familiarizarea cu Republica Moldova, as putea sa recurg la cateva analogii. Cred ca pentru cei din Romania va fi usor de retinut ca pana acum zece ani Republica Moldova, ca si Romania avea 40 de unitati teritorial-administrative. in Romania acestea erau si sunt judetele.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Despre tinuturile si orasele Moldovei". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: REFERATEORASEMOLDOVA
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan