Gauri negre

Incarcat la data: 12 Noiembrie 2011

Autor: Spiridus

Pret: 50 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 106011 kb

Gaurile negre
(capitol bazat pe prezenatrile savantilor Stephen Hawking si Brian Greene)

 


Pana in secolul XX, existau doua teorii asupra luminii, teoria lui Newton conform careia lumina este formata din particule iar cealalta teorie sustinea ca lumina este formata din unde, cele doua teorii fiind incompatibile. Acum stim ca ambele teorii sunt corecte, intrucat prin dualismul unda-particula din mecanica cuantica, lumina poate fi privita atat ca o unda cat si ca o particula.

 

In cadrul teoriei care sustinea ca lumina este formata din unde, nu era foarte clar modul in care ea ar fi afectata de gravitatie; insa, daca privim lumina ca fiind formata din particule, este de asteptat ca acestea sa fie afectate de gravitatie ca oricare alt corp (spre exemplu: ghiulelele de tun, rachetele si planetele). Descoperirea faptului ca lumina se deplaseaza cu viteza finita, a aratat ca gravitatia poate avea un efect important asupra acesteia.


Conform teoriei gravitationale a lui Newton, o racheta spatiala lansata de pe pamant, daca nu va reusi sa isi mentina viteza peste o anumita valoarea critica (aproximativ unsprezece kilometri pe secunda) nu va reusi sa invinga forta gravitationala a planetei, ci va fi incetinita si in cele din urma oprita, iar apoi va cadea pe pamant.

 

Se punea deci intrebarea cum poate gravitatia sa afecteze lumina? O teorie care sa explice modul in care gravitatia afecteaza lumina, a aparut abia in 1915, cand Einstein a formulat teoria generalizata a relativitatii, demonstrand ca gravitatia nu este o forta ca celelalte forte, ci este o consecinta a faptului ca spatiul-timpul nu este plan, ci el este curbat (infasurat) de distributia masei si energiei din el.

 


In 1917, in timpul primului razboi mondial, un astronom german pe nume Karl Schwarzschild, a gasit o solutie a ecuatiilor teoriei relativitatii generalizate, care spunea ca in anumite situatii gravitatia poate fi atat de puternica, determinand o curbura a spatiu-timpului atat de mare incat nimic nu mai poate iesi din acele puncte, nici chiar lumina. El a numit aceste obiecte, gauri negre (figura 2.7.1).

 


Pentru a intelege mai bine modul in care se poate forma o gaura neagra, trebuie mai intai sa intelegem ciclul de viata al unei stele. O stea se formeaza atunci cand o cantitate mare de gaz de hidrogen incepe sa sufere un colaps in sine insasi, datorita atractiei gravitationale.

 

Atunci cand se produce contractia, atomii de hidrogen se ciocnesc intre ei din ce in ce mai des si cu viteze din ce in ce mai mari si astfel gazul se incalzeste. in cele din urma, gazul va fi atat de fierbinte, incat atunci cand atomii de hidrogen se ciocnesc, ei nu se mai indeparteaza unul de altul, ci fuzioneaza formand heliu si eliberand o cantitate de energie (sun forma de radiatie electromagnetica) ceea ce face steaua sa straluceasca (Este ca o explozie controlata a unei bombe cu hidrogen).

 

Aceasta caldura suplimentara mareste si mai mult presiunea gazului, pana cand presiunea este suficienta pentru a echilibra atractia gravitationala si astfel gazul inceteaza sa se contracte. (Este cam ca o mingie de cauciuc umflata cu aer, unde exista un echilibru intre presiunea aerului din interiorul mingii si tensiunea din cauciuc, care incearca sa micsoreze mingea.)

 

Stelele vor ramane stabile atata timp cat caldura degajata de reactiile nucleare echilibreaza atractia gravitationala, dar in cele din urma, dupa un timp indelungat, steaua nu va mai avea combustibil nuclear adica hidrogen. Astfel, in mod paradoxal, cu cat stelele au mai mult combustibil (hidrogen) la inceput, adica sunt mai masive, cu atat “mor” mai repede.

 

Aceasta se intampla deoarece cu cat o stea este mai masiva, cu atat trebuie sa fie mai fierbinte pentru a echilibra atractia gravitationala si cu cat este mai fierbinte cu atat isi consuma mai repede combustibilul. Soarele nostru are probabil destul combustibil pentru inca cinci miliarde de ani, dar stelele mai masive pot sa-si epuizeze combustibilul doar intr-o suta de milioane de ani, ceea ce reprezinta insa mult mai putin decat durata de viata estimata pentru Univers.
 

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Gauri negre". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Newtonteoriigauri negre