Geografia resurselor turistice: Zona Maramuresului

Incarcat la data: 26 Mai 2010

Autor: Irina Tita-Stan

Pret: 80 credite

Numar pagini: 29

Tip fisier: zip

Marime fisier: 4498 kb

Maramuresul este considerat de multi sufletul satului tipic romanesc. Cu asezarile sale pitoresti, dealuri inverzite si campii pline de flori salbatice,  Maramuresul concentreaza tot ceea ce inseamna viata la tara. Vizitatorii acestor meleaguri au ocazia unica  de a se intoarce in timp, de a fi martori ai unor vremuri si ai unei vieti mai simple.

1.    Asezare geografica
Judetul Maramures este situat  in extremitatea nord-vestica a Romaniei, la granita cu Ucraina, avand o suprafata de  6.304 km2 (respectiv 2,6% din teritoriul tarii).
2.    Zonele limitrofe
Judetul este limitat la nord de frontiera cu Ucraina, la vest de judetul Satu Mare, la sud de Judetele Salaj, Cluj si Bistrita-Nasaudiar iar la est de judetul Suceava.
3.    Alcatuire petrografica

Aceasta zona s-a format  asemenea intregului lant carpatic, in timpul orogenezei alpine. Din punct de vedere geologic, sunt alcatuiti din roci vulcanice in vest ,roci metamorfice (sisturi cristaline) in centru si roci sedimentare cutate (flis) in est. Prezenta calcarelor a favorizat aparitia unui relief carstic pe rama sudica a Muntilor Rodnei .
invelisul de soluri pe cuprinsul judetului Maramures este variat, el reflectand caracterul complex al factorilor naturali, care conditioneaza formarea sa.

In regiunile deluroase din sud, ca si in depresiunile colinare Maramures si Lapus apar solurile brune si solurile podzolice argiloiluvionare (Depresiunea Baia Mare). in dealurile Chioarului si in nordul podisului Somesan, acestora li se adauga solurile negre de faneata.

In arealul montan se succed solurile brune acide, solurile brune podzolice la altitudini mai mici iar in muntii vulcanici (Gutin, Ignis) andosolurile formate pe roci vulcanice. Solurile aluviale sunt putin raspandite (cca. 32 ha ) in luncile Somesului, Lapusului, Izei, etc.

Calitatea solurilor este afectata atat din motive antropice cat si din cauze naturale. Sursele principale de poluare a solului sunt activitatile de metalurgie neferoasa si extractia si prepararea minereurilor neferoase. Este estimata o suprafata de cca. 30000 ha de terenuri poluate. Avand in vedere specificul poluarii chimice a solului se poate evidentia caracterul cumulativ si remanent al poluarii acestui factor de mediu.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Geografia resurselor turistice: Zona Maramuresului". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MARAMURESmanagement resurse umane
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan