Peisaje temperat continentale

Incarcat la data: 02 Iunie 2010

Autor: any popescu

Pret: 50 credite

Numar pagini: 14

Tip fisier: zip

Marime fisier: 439 kb

3 (1 review)

Mediul geografic reprezinta un macrosistem alcatuit din mai multe componente (relief, apa, aer, sol, vietuitoare, inclusiv omul cu activitatile sale) intre care s-au statornicit relatii multiple de natura spatiala, temporala, cauzala, evolutiva si care se ofera observatiei prin peisaje.
 
I. MEDIILE DIN ZONA TEMPERATA
Se intind in latitudine intre 400 si 600, in zona temperata, avand o mare dezvoltare in continentele din emisfera nordica. in cadrul lor se includ campii, dealuri, podisuri, dar si importante lanturi de munti, ce determina o varietate mare de medii. Clima este caracterizata prin existenta celor patru anotimpuri, cu o variabilitate accentuata a vremii. Se caracterizeaza prin anotimpuri distincte, cu ierni friguroase si veri calde.
Exista trei tipuri de medii: temperat-oceanic, temperat-continental si mediteranean.
 
Mediul temperat – oceanic 
Mediul temperat-oceanic se afla in spatiile continentale vecine oceanelor, la latitudini de 40–550 C, avand o dezvoltare mai mare in regiunile de campie si de dealuri (in Europa de Vest) si mai restransa in dreptul lanturilor de munti (Cordilieri, Anzi) care constituie bariere in calea maselor de aer aduse de circulatia vestica. in Europa si in America, clima blanda cu veri racoroase si ierni placute (circa 800 – 1.000 mm/an precipitatii) asigura, pe de o parte, o vegetatie bogata, cu paduri de foioase, iar pe de alta parte, soluri fertile. in estul Asiei, climatul este dependent de circulatia maselor de aer dinspre ocean, care vara dau precipitatii bogate, si dinspre interiorul continentului, iarna (uscate si reci).
Scurgerea apelor raurilor se caracterizeaza prin debite mari in sezonul cu precipitatii (iarna si primavara in Europa, vara in Asia de Vest) si debite mici in celelalte.
Precipitatii mari se produc pe unele insule sau pe continente, unde, sezonier, circulatia maselor de aer este tot dinspre ocean, de exemplu: arhipelagul Hawaii, vestul S.U.A., la 45–600 C , America de Sud la latitudini de 40–500 C.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Peisaje temperat continentale". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: GEOGRAFIEPEISAJEECOLOGIE
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan