Arheologie funerara

Incarcat la data: 10 Iunie 2014

Autor: marian paun

Pret: 50 credite

Numar pagini: 12

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1122 kb

Cultura garla mare reprezinta un etalon in studiul epocii bronzului pentru teritoriul olteniei. Astfel putem spune ca o mai buna cunpoastere a ritualului funerar al culturii respective, vine in sprijinul arheologiei romanesti. Conceptul de epoca a bronzului a aparut la inceputul secolului al XIX-lea si i se datoreaza danezului Christian Jargen Thomsen. Acesta a ordonat artefactele din Muzeului National de Antichitati din Copenhaga, adunate de-a lungul vremii, dupa trei epoci distincte: a pietrei, a bronzului si a fierului. Merita mentionat faptul ca selectia lui Thomsen nu a fost strict tipologica, ci acesta a urmarit in special complexele inchise, cum ar fi mormintele sau depozitele.

Principalele sisteme cronologice utilizate de cercetarea arheologica, grupate pe regiuni geografice, avandu-se in vedere ca unele periodizari mai vechi (ex. Montelius) continua sa fie utilizat si astazi. In Europa Centrala si de Sud - Est inca este folosit si astazi sistemul cronologic lui P. Reinecke (1872-1958) pentru sudul Germaniei. Aceasta periodizare va fi modificata de K. Willvonseder, F. Holste, W. Torbrgge si K. Ritttershofer astfel ca termenul corect al sistemului cronologic utilizat astazi de cercetarea arheologica este de Reinecke-Willvonseder-Holste-Torbrgge-Ritttershofer .

Fl. Gogaltan utilizeaza acelasi sistem tripartit de impartire a epocii bronzului (Bronz Timpuriu, Mijlociu si Tarziu). Bronzul Tarziu este subimpartit in trei faze: Bronz Tarziu I, II si III. Bronzul Tarziu I se echivaleaza cu etapele Bz. B2 si C din periodizarea central-europeana, momentul de debut fiind plasat inainte de 1500 a.Chr. Bronzul Tarziu II acopera perioada Bz. D, iar Bronzul Tarziu III cuprinde etapa Ha. A din periodizarea central-europeana, sfarsitul acestei ultime faze fiind determinata de aparitia si extinderea complexului Gava-Holihrady.

Pe baza unei succinte, dar comprehensive analize a elementelor de legatura dintre arealul egeo-anatolian si sud-estul Europei, Al. Vulpe considera ca debutul Bronzului Tarziu are loc in jur de 1600/1500 a.Chr., limita inferioara fiind plasata in jur de 1200/1150 a.Chr. Tendinta de plasare a inceputului Bronzului Tarziu la o data mult mai timpurie (1700/1500 a.Chr.) este propusa si de alti cercetatori.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Arheologie funerara". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ARHEOLOGIEepoca bronzuluicultura garla marearheologie funerara
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...