O perspectiva europeana asupra biografiei lui Stefan cel Mare

Incarcat la data: 28 Iulie 2011

Autor: Tim Dubhy

Pret: Gratuit

Numar pagini: 12

Tip fisier: zip

Marime fisier: 28761 kb

3 (2 review-uri)

Fiul lui Bogdan al  II-lea si nepotul lui Alexandru cel Bun avea sa dea strigat existential omenirii pe la 1435, poate in 21 septembrie, cand la Arras, in Franta, Carol al VII-lea  pune  capat  disensiunilor  cu fractiunea burgunda, dand curs impacarii, ori pe 18 octombrie, cand in Moldova ni se semnaleaza primul act de confiscare a unei proprietati funciare pentru crima de inalta tradare.

 

Deoarece in epoca medievala importanti erau anii de domnie si infaptuirile suveranului, nu se cunoaste nici un document oficial care sa ateste anul, luna si ziua de nastere a celui pe care poporul avea sa-l denumeasca  stefan cel Mare, iar Biserica Ortodoxa Romana sa-l sanctifice sute de ani mai tarziu.
           

Ca descendent din os domnesc, ce educatie va fi primit stefan cel Mare si prin ce metode i s-a inoculat mentalitatea de invingator? Se pare ca, dupa o copilarie fericita dar marcata de uciderea celui mai bun prieten de catre tatari, stefan invata tainele guvernarii de la tatal sau, pe care viitorul domn isi propusese sa-l razbune, dupa tragedia de la Reuseni, unde fusese ucis de unchiul sau, frate al lui Bogdan, Petru Aron. Pribeag la curtea lui Iancu lui Hunedoara, stefan observa, asculta, gandeste razbunarea, acumuleaza experienta in compania lui Vlad tepes, si el refugiat in spatiul transilvan dupa ce evadase din temnitele turcilor selgiucizi.
           

In vremea aceea, Constantinopolul cazuse – de aproximativ doi ani, la 29 mai 1453 – sub puhoiul semilunei condus de Mahomed  al II-lea care avea, acum, un singur front de lupta : impotriva crestinilor la Dunare. Apararea Europei se baza pe doua cetati : Belgradul si Chilia. Prin inchiderea Bosforului, Marea Neagra devenise lac turcesc, opreliste aducatoare de mari neajunsuri comertului.
 

 

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "O perspectiva europeana asupra biografiei lui Stefan cel Mare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MOLDOVABIOGRAFIEStefan cel Mare
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...