ORAŞUL BIZANTIN ÎN SECOLELE X-XI

Incarcat la data: 17 Ianuarie 2010

Autor: Prioteasa Tiberiu

Pret: 50 credite

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 14 kb

La mijlocul secolului al IX-lea, dupa o perioada de declin, are loc o reanimare a vietii urbane in statul romeilor, avand la baza moneda bizantina, nomisma. Acest proces este strans legat de reluarea controlului asupra principalelor drumuri comerciale, in conditiile marii exapansiuni militare a Bizantului din secolele IX-X. Astfel, comertul se desfasura pe trei directii:
1. spre Occident, pe de o pare pe Valea Dunarii catre Europa Centrala, iar pe de alta parte prin Peninsula Balcanica, pe la Thessalnic – Ochrida – Dyrrachium, de unde se trecea in Italia;   
2. spre Nord, asa numitul drum "de la varegi la greci", de la rusii scandinavi, pe Nipru, spre Marea Neagra si apoi catre Constantinopol;   
3. spre Orient, cu mai multe ramificatii: drumul matasii, prin Asia Centrala catre Trapezunt; prin Marea Rosie sau Golful Persic.

 

    Si micul comert avea un rol important pentru vistieria statului bizantin, care percepea de la negustori o taxa numita commerkion ce reprezenta 10-18 % din valoarea marfurilor.
    Principalul izvor care furnizeaza informatii despre organizarea vietii urbane in aceasta perioada este Cartea eparhului, multa vreme atribuita imparatului Leon al VI-lea inteleptul (886-912), dar cercetarile efectuate asupra textului in ultimele decenii au stabilit ca este vorba despre o culegere de norme si reglementari realizata pe parcursul secolului al X-lea. Documentul infatiseaza un tablou amplu al vietii mestesugaresti si comerciale din Constantinopol, o atentie deosebita fiind acordata breslelor sau corporatiilor, a caror existenta, inainte sau dupa secolul al X-lea, este putin cunoscuta, fiind controversata atat originea lor, cat si data disparitiei. Cartea eparhului se refera doar la capitala bizantina, dar, fara indoiala, astfel de bresle existau si in celelalte orase ale Imperiului, insa lipsesc informatiile despre ele.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "ORAŞUL BIZANTIN ÎN SECOLELE X-XI". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: BIZANTreferat istorieimperiul bizantin