Referat Etnogeneza romanilor intre stiinta si politica

Incarcat la data: 16 Noiembrie 2009

Autor: miruna andreea

Pret: 50 credite

Numar pagini: 3

Tip fisier: zip

Marime fisier: 11 kb

Etnogeneza romanilor a devenit obiect al disputei fiind contestata de anumiti autori. Astfel autohtonia romanilor si latinitatea limbii romane sunt puse sub semnul intrebarii. Exista insa reprezentanti ai populatiilor care s-au stabilit in spatiul carpato-danubiano-pontic care considera ca romanii sunt cei mai vechi locuitori din aceste zone. Spre exemplu Anonymus relateaza faptul ca maghiarii gasesc in Pannonia o populatie numeroasa alcatuita din mai multe neamuri: "sclauii" -sclavii, "bulgarii" si "vlahii" adica pastorii romanilor.

Acelasi autor prezinta primele incursiuni ale maghiarilor impotriva liderilor locali, una dintre capeteniile maghiare, Tuhutum, invingandu-l pe Gelu, "un oarecare blac", al carui ducat avea capitala la Dabaca(Podisul Transilvaniei). Simon de Keza precizeaza in lucrarea sa , "Gesta Hunnorum et Hungarorum", faptul ca romanii sunt pastori si coloni ai romanilor si supravietuiesc in Pannonia in vremea hunilor. Secuii, potrivit aceluiasi cronicar, locuiesc "in muntii de margine".


Lucrarea "Viata Sfantului Gerard" ne ofera informatii despre  formatiunile politice romanesti din secolul XI ce intra in conflict cu suzeranitatea maghiara (in Banat-voievodatul lui Ahtum cu capitala la Morisena, in Transilvania-voievodatul lui Geula cel Tanar cu capitala la Balgrad). In anul 1791, la Viena, istoricul ungur Hustzei Andras, autorul cartii "Vechea si Noua Dacie" scrie ca "romanii sunt urmasii getilor" si ai "vechilor colonii romane", limba lor este atat de apropiata de acea veche romana(latina), incat romanii (valahii) sunt in Transilvania descendentii celor doua popoare antice amintite.


Pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand romanii din Transilvania au cerut drepturi politice egale cu celelalte popoare ale Imperiului Habsburgic, istoricii straini au recunoscut originea latina a limbii si poporului roman, fara sa nege continuitatea lui in spatiul carpato-danubiano-pontic. Pentru a le contesta cererile lor indreptatite,  in secolul al XVIII-lea, Eder, Sulzer,  Engel, si dupa aceea o pleiada intreaga de istorici sau oameni politici, au contestat formarea romanilor pe teritoriul vechii Dacii.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Referat Etnogeneza romanilor intre stiinta si politica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...