Romania si marile puteri din Europa de la criza orientala la marile aliante ale secolului XX

Incarcat la data: 14 Iunie 2010

Autor: Preda Brigitte

Pret: Gratuit

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 15 kb

5 (2 review-uri)

La sfarsitul sexolului XVII , Franta , mare putere europeana , prin Regele Ludovic al XIV-lea doreste sa impuna suprematia tarii sale habsburgilor austrieci si spanioli. In relatiile internationale sunt angrenate de asemenea si Imperiul Otoman , Ungaria si Polonia.Imperiul Otoman devine moneda de schimb a Frantei care doreste presarea Habsburgilor.


Criza orientala incepe din 1683 , dupa infrangerea Imperiului Otoman sub zidurile Vienei , care incepe sa decada , ceea ce va permite Imperiului Habsburgic sa se extinda spre SE Europei. Chestiunea orientala are drept problema centrala impartirea acestuia intre marile puteri , in care se gaseste si implicarea Tarilor Romane.


La inceputul secolului XIX , In strainatate , emigratia romana protesteaza fata de masurile luate la Conevntia de la Balta Liman , de catre Turcia si Rusia. In iunie 1849 din initiativa lui C.A. Rosetti se creeaza la Paris Comitetul Democratic Roman pentru conducerea emigratiei , ziar Romania viitoare.


In 1853-1856 se desfasoara Razboiul Crimeii care a prilejuit redeschiderea “problemei orientale” ca pretext pentru rezolvarea conflictului dintre marile puteri : Rusia este infranta de Imp Otoman , chiar daca a fost sprijinita de Anglia si Franta.Principatele sunt ocupate initial de trupe rusesti (iunie 1853) si apoi in septembrie 1854 si martie 1857 de trupe austro-turce. Emigratia romaneasca isi concentreaza eforturile pentru atragerea diplomatiei europene si a opiniei publice de partea ideii de unire , prin activitati sustinute in acest sens.Textul de mai sus reprezinta un extras din "Romania si marile puteri din Europa de la criza orientala la marile aliante ale secolului XX". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ISTORIEEUROPAperioada de crizamarile puterialiante
Comentarii

mere padurete