Transnistria - frontiera geopolitica

Incarcat la data: 01 Iunie 2010

Autor: lazar irina

Pret: 50 credite

Numar pagini: 8

Tip fisier: zip

Marime fisier: 16 kb

Odata cu declararea independentei, Republica Moldova a avut un traseu ascendet in ceea ce priveste consolidarea institutiilor sale de stat, militare si civile, facandu-se observata pe harta geopolitica a Europei dar neglijata cu desavarsire de Occident, care a dus o politica a uitarii.

Exista multe voci care spun ca Republica Moldova este un spatiu nesigur, instabil, caracterizat de obicei prin existenta unor importante riscuri de securitate si asta in primul rand datorita Transnistriei, care este o amenintare la adresa securitatii nationale si care a pus sub semnul intrebarii insasi existenta statului. Din cauza aceasta Moldova este considerat un stat slab sau chiar esuat, care nu are posibilitatea sa-si exercite puterea si sa-si administreze singura propriul teritoriu.

Republica Moldova este catalogata de cele mai multe ori drept o “tara-tampon”, datorita oscilatiei acesteia intre cele doua mari blocuri: Rusia si Uniunea Europeana. inca de la declararea independentei, Republica Moldova a avut o pozitie flexibila, intre Comunitatea Statelor Independente(CSI) si Uniunea Europeana(UE). Dar aceasta flexibilitate, dupa cum ne explica si presedintele republicii din acea perioada-Petru Lucinschi, este datorata faptului ca “noi suntem educati in conditii alb-negru. Ori-ori. Sau de aceasta parte a baricadei sau de alta. Dar Moldova va fi in cadrul CSI. Va fi si in UE. Cu timpul, desigur”. Odata cu aderarea Romaniei la NATO si integrarea in Uniunea Europeana, Republica Moldova a inceput, parca, “sa se dezghete” si sa impartaseasca o atitudine pro-europeana. in vizita sa de la Washington, Vladimir Voronin afirma ca “Moldova, a ramas in afara acelor procese pozitive de integrare care s-au desfasurat in Europa. Este vorba, in special, de integrarea europeana. Ani la rand clasa politica din Moldova a incercat sa balanseze intre Vest si Est, intre Europa si Rusia, interpretand primitive interesele globale si ale Rusiei si ale Occidentului”.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Transnistria - frontiera geopolitica". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ISTORIEreferat geopolitica