Casatoria

Incarcat la data: 28 Noiembrie 2011

Autor: coza alexandra

Pret: 50 credite

Numar pagini: 9

Tip fisier: zip

Marime fisier: 19506 kb

Nunta


Scopul casatoriei la romani, dupa cum rezulta din unele balade si doine din popor, precum si din unele povesti este: Intai,de a avea o consoarta spre ajutorare si petrecere,spre mangaiere  si alinarea durerilor in caz de nefericire  si suferinta,mai pe scurt spre impartasirea binelui si a raului, a bucuriei si intristarii in decursul intregii vieti.

 

Al doilea,de a avea urmasi legitimi care sa pastreze numele de familie, ca sangele si semintia lor sa nu se stinga niciodata,apoi ca sa aiba cine mosteni  averea parinteasca,ca aceasta sa nu treaca in maini straine,mai departe sa aiba cine a se ingriji de dansii si a-i sprijini la batranete,iara dupa moarte sa aiba cine a-i jeli si inmormanta crestineste,a-i pomeni si a le da de pomana si a se ruga pentru iertarea pacatelor sale.

 

Vasile Alecsandri,”Poezii populare ale romanilor",adunate si intocmite de…,Bucuresti,1866:-Fata de birau/Fa pe dorul meu./-Ba, badita,ba,/Nu te-oi asculta./Ca ma-i insela/Și nu ma-i lua./-Giur pe mandrul soare/Ce sfarsit nu are/Ca eu vreau sa-mi fii/Mama la copii...

 

O fata mare, care voieste sa se marite pana a nu deveni fata batrana, trebuie sa posede urmatoarele insusiri principale si anume:sa fie onesta,statornica,sarguincioasa,strangatoare,grijulie,isteata,inteleapta,frumoasa si mai presus de toate acestea,sanatoasa.Aceleasi insusiri care se pretind de la mireasa,se pretind si de la mire,cu acea deosebire ca pe frumusete nu se pune atata pret ca pe a miresei,de unde se vede ca s-a nascut apoi si proverbul nu prea magulitor:’’Barbatul  sa fie putintel mai frumos decat dracul”


La incheierea casatoriei intre un fecior si o fata se cere,totdeauna invoirea si consimtirea din amandoua partile,caci zice poporul:Binecuvantarea parintilor/intareste casa fiilor,/Iar blestemul parintilor/Rasipeste casa fiilor.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Casatoria". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: CASATORIENUNTAbalade