Imaginarul poetic al creatiei pasoptiste

Incarcat la data: 21 August 2012

Autor: antal adrian

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 19 kb

Importanta revistei "Dacia literara" si a faimoasei "Introductii"scrise de Mihail Kogalniceanu,nu poate fi corect analizata fara a schita mai intai contextual istoric, politic si cultural in care au aparut cele trei numere ale revistei iesene(intre ianuarie si iunie 1840). La acea data, unitatea nationala era inca un ideal si cateva spirite laminate,mari indrumatori culturali, aveau multiple activitati si domenii ale spiritului, pentru a construi institutiile culturale ale societatii lor (teatre,reviste si tipografii, scoli si academii etc.)  

                                     
Ceea ce isi propune,explicit,sa faca noua revista este reunirea unor principii comune,mizand pe valoarea nationala.Numele revistei este simbolic: "Dacia" este acel intreg,acel vechi spatiu istoric fragmentat acum in mai multe bucati si pe care indrumatorii culturali ar trebui,prin eforturile lor convergente,sa-l recompuna. Termeni ca"national","roman" revin frecvent in frazele lui Kogalniceanu. "                      

Dacia literara "isi propune sa fie "un repertoriu general al literaturei romanesti",fixand astfel diversitatea regional intr-o unitate nationala."                           

In sfarsit,talul nostrum este realizatia dorintii ca romanii sa aiba o limba si o literatura comuna pentru toti". Acest obiectiv al revistei va fi intampinat cu  entuziasm de catre Ion Heliade Radulescu in "Curierul romanesc" (27 martie 1840):"Nu putem decat a ne bucura, impreuna cu toata natia,despre dobandirea unei asemenea averi literare. Printr-insa vedem acum curat ca am avut si avem toti romanii aceeasi limba pe care multi din munteni,moldavi si ungureni au vrut s-o faca fasii si s-o imparteasca in atatea fasii mai cate si sate.Ravna si planul d-lui Kogalniceanu este vrednic de toata lauda si recunostinta".

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Imaginarul poetic al creatiei pasoptiste". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: REFERATETitu Maiorescureferat romanalimba romanaimaginarul poetic
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan