Imbogatirea lexicului romanesc actual prin procedee interne

Incarcat la data: 25 Mai 2010

Autor: mariana maris

Pret: 50 credite

Numar pagini: 15

Tip fisier: zip

Marime fisier: 43 kb

Lexicul reprezinta partea cea mai mobila a limbii, domeniul in care se produc cele mai rapide schimbari, intrucat el este compartimentul cel mai supus influentelor din afara, fiind profund legat de evolutia societatii si de toate realitatile extralingvistice.

Epocile de mari transformari in viata unei societati sunt epoci de mari transformari ale formelor de expresie lingvistica folosite in mod curent, mai ales la nivelul lexicului. Aparitia si disparitia notiunilor, schimbarea atitudinii oamenilor fata de obiecte si actiuni au ca urmare aparitia si disparitia cuvintelor, modificarea intelesurilor sau a formelor acestora. Astfel de epoci sunt epoci de intensa creativitate lexicala, pe baza fondului existent, si de mare deschidere spre noi surse de imprumut.

Lexicul influenteaza gramatica, pentru ca aceasta se aplica la cuvinte, dar se deosebeste de gramatica, intre altele, prin marea sa capacitate de schimbare: in orice epoca din istoria unei limbi sunt cuvinte care dispar sau care se intalnesc tot mai rar, intrebuintarea lor restrangandu-se, eventual, la domenii speciale sau la anumite regiuni; in acelasi timp se produce si fenomenul invers: apar cuvinte noi, imprumuturi din alte limbi sau creatii interne, formate din elementele de care dispune limba respectiva, si care sunt destinate sa imbrace conceptele noi, pe care viata unui popor, in multiplele ei forme, le creeaza si le impune comunicarii.

Formarea de cuvinte noi, derivate sau compuse, reprezinta un fenomen constant in cursul istoriei unei limbi. Particularitatile care caracterizeaza sub acest aspect o anumita epoca, deosebind-o de altele, privesc intensitatea procesului (sunt perioade mai active, mai bogate in creatii noi, si perioade mai putin productive, in care lexicul stagneaza sau se imbogateste mai ales prin imprumut) si preferinta pentru anumite procedee, pentru anumite elemente de derivare sau compunere.

Pornind de la o abordare descriptiva a lexicului romanesc din ultimele decenii, incercam o evidentiere a principalelor aspecte si tendinte ale acestuia, avand in vedere avalansa de cuvinte noi si foarte noi din vocabularul romanesc actual, modul cum acestea s-au format si directiile in care evolueaza.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Imbogatirea lexicului romanesc actual prin procedee interne". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: afaceri internelimba romanaimbogatireumorul romanesc