Luceafarul - Mihai Eminescu (comentariu)

Incarcat la data: 01 Februarie 2012

Autor: soare ruxandra

Pret: Gratuit

Numar pagini: 7

Tip fisier: zip

Marime fisier: 21700 kb

Poemul filozofic intitulat „Luceafarul" este capodopera creatiei eminesciene, „insula" de lumina prin care literatura romana isi asigura dainuirea intru nemoarte.

 

Aici se condenseaza dimensiunea universala a geniului ro¬manesc; si tot aici, este simbolizat destinul marelui sau creator care a aparut in literatura noastra „de-a dreptul din ape, ca si Luceafarul" (G. Calinescu) si, dupa o scurta stralucire in veac, s-a intors printre stele, contopindu-se cu Vecia si devenind mit. Poemul a fost publicat in aprilie 1883, in „Almanahul Societatii Academice Social-Literare „Romania Juna" din Viena, fiind apoi reprodus in revista Convorbiri literare si inclus de Titu Maiorescu, in decembrie 1883, in singurul volum antum al lui Eminescu.
 

Tema poemului este conditia nefericita a geniului, nas¬cuta din apartenenta sa la doua lumi temporal diferite. Titlul este numele celei mai luminoase stele si desem¬neaza „fata" vazuta de pamanteni a celui pe care 1-a indragit o mandra fata de imparat.

 

In termenii alegoriei, Luceafarul este geniul - purtatorul de lumina solitar si neinteles de omul comun, incapabil sa ajunga la infinitul gandirii sale.

 

Elemente de compozitie:
Poemul „Luceafarul" este alcatuit din 98 de catrene (392 de versuri) structurate in patru parti; acestea din urma sunt subordonate la doua planuri: universal-cosmic si uman-terestru.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Luceafarul - Mihai Eminescu (comentariu)". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: LUCEAFARULmihai eminescupoem
Jacheta usoara verde oliv inchis Jacheta usoara verde oliv inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: verde oliv inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Jacheta usoara violet inchis Jacheta usoara violet inchis Descriere produs:Tip: jachetaCuloare: violet inchisMaterial: usorDetalii: margini...
Camasa alba in dungi Camasa alba in dungi Descriere produs:- camasa alba cu dungi albastre- imprimeu text pe partea din spate- guler...