Maitreyi (Mircea Eliade)

Incarcat la data: 27 Octombrie 2011

Autor: Grigore Leonard

Pret: Gratuit

Numar pagini: 2

Tip fisier: zip

Marime fisier: 74223 kb

Romanul „Maitreyi” este o poveste de dragoste ce implica personaje de medii culturale si etnice diferite, fiind, prin aceasta, mai plina de mister si de patos eroic, cu implicatii mistice si magice. Aparut in anul 1933, romanul cucereste mai intai printr-un farmec liric a ingenuitatii.

 

Tehnica narativa este cea a confesiunii, care pare sa consemneze fapte reale, naratorul rememorandu-si episodul Maitreyi prin referire la „jurnalul tinut in vremea aceea si incercand in relatare extrase copioase din jurnal”. De aici rezulta o anume „autenticitate” a romanului, data de fapt de Mircea Eliade , a petrecut trei ani in India, intre anii 1928 si 1931 si multe din nuvelele sale par a fi inspirate din sederea in aceasta tara plina de mistere.


Substanta epica a romanului se concentreaza asupra unui cuplu: Allan, inginer european, venit in India si Maitreyi, fiica sefului sau , Narendra Sen , unul dintre putini indieni care facusera studiile in Anglia. Dupa o spitalizare pentru malarie, Allan este invitat sa locuiasca in gazda in casa lui Sen, unde o intalneste Maitreyi, o adolescenta in varsta de saisprezece ani, dar capabila de o traire intensa a sentimentului de dragoste, chear daca aceasta este abstractizat si respecta anumite cutume a societatii Indiene.

 

Platosa de egoism a lui Allan este sfarmata incetul cu incetul si intre cele doua personaje se infiripa o poveste sentimentala cu in sfarsit dramatic. In plan real, asistam la o incompatibilitate intre personaje, apartinand unei culturi si medii diferite, similara cu situatiile existente „Manon Lescaut” sau „Romeo si Julieta”.


Povestea de dragoste dintre Allan si Maitreyi are ca substrat o confruntare intre cele doua lumi, acea accidentate, pe care Eliade o acuza de un pragmatism superficial in plan uman si cea orientala, plina de mistere greu de patruns: „Dincolo de stratul de suprafata al subiectului ne intampina insa o istorie dintre lipsa de comunicare intre culturi.”

 

Lumea indiana este structurata in caste, cu limite superioare impenetrabile pentru cei animati de o eventuala ascensiune sociala, asa cum spune Emile Benveniste, in „Vocabularul institutiilor indo-europene”, in tipologia sociala indiana exista „brahmanul” ce indeplineste cultul „ksatria” sau „ranjaya”, razboinicul si „vaisya”, „om de vis”, „omul din popor”.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Maitreyi (Mircea Eliade)". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Mircea EliaderomanaMaytrei