Originea si evolutia limbii romane

Incarcat la data: 15 Martie 2012

Autor: Zamfir Eliza

Pret: 50 credite

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 12630 kb

Despre lingvistica, disciplina care se ocupa cu studiul limbii, se poate vorbi ca despre a stiinta bine definita abia din sec. al XIX-lea. In interiorul ei se pot distinge 3 directii majore: romanica, germanica si slavistica, toate fiind ramificatii ale limbii indoeuropene.
   

Limba indoeruropeana e o limba reconstituita, etimonul mai multor cuvinte fiind refacut in virtutea unor asemanari existente intre cuvintele mai multor limbi de ramuri diferite.
   

In evolutia lor, cuvintele au suferit diverse transformari. Analiza formei unui cuv intr-o etapa istorica presupune raportarea acelui cuv la cuv din care a derivat. Cuv la care ne raportam apartinand lb mama se numeste etimon, iar stiinta care se ocupa cu studiul acestor cuv de baza- etimologie.
   

Etnografia este stiinta care studiaza originea si raspandirea teritoriala a popoarelor, cultura si moravurile lor, particularitatile de viata materiala si spirituala si legaturile cultural-istorice reciproce.
   

Etnologia este stiinta care studiaza linile directoare ale structurii si evolutiei popoarelor. Antropologia este stiinta care studiaza originea, evolutia si varietatea biologica a omului.
 

Sursa limbii romane nu e reprezentata de latina literara, reglementata prin norme gramaticale, ci de cea vulgara (popor), vorbita de popor si de aceea ar fi mai potrivita folosirea termenului ,,romanitate’’, nu ,,latinitate’’. Termenul ,,dacitate’’ este de asemenea mai potrivit decat ,,dacism’’, cel care presupun o orientare absolutista, numeste o ideologie, un curent care se remarca prin mitizarea contributiei dacilor la formarea poporului roman.  Deci, trebuie pastrat un echilibru in folosirea termenilor. Romanii sunt rezultatul amestecului getodacilor cu romanii, iar lb romana, al carei substrat este geto-daca, s-a conturat printr-un proces indelungat si continuu din varianta vorbita a limbii latine.
 

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Originea si evolutia limbii romane". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: ORIGINEEvolutielimba romana
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...