Referat Apostolul de Octavian Goga

Incarcat la data: 14 Noiembrie 2005

Autor: Gogoasa Alexandru

Pret: 50 credite

Numar pagini: 3

Tip fisier: zip

Marime fisier: 16 kb

1881 - 1 aprilie: intaiul mare poet al generatiei Unirii de la 1918 vede lumina zilei, in satul Rasinari - Sibiu, ca fiu al preotului ortodox Iosif Goga si al sotiei sale Aurelia, invatatoare.
1886 – 1890: Scoala din Rasinari, cu invatatorul patriot Moise Fratila (prototipul probabil din poezia "Dascalul", dupa cum "Dascalita" ar fi sora Victoria, moarta de timpuriu).
1892: Liceul unguresc din Sibiu (azi "Gheorghe Lazar").
1879: Debuteaza in "Tribuna" - Sibiu cu poezia "Atunci".
1899: Elev la Liceul romanesc din Brasov, pe care-l termina in 1900 si se inscrie la Facultatea de Litere din Budapesta. Moare sora Victoria.
1905: Primul volum: "Poezii". Moare tatal sau Iosif Goga.

 

1909: Al doilea volum de versuri: "Ne cheama pamantul".
1913: "Din umbra zidurilor".
1914: Are loc premiera piesei lui Octavian Goga la Nationalul bucurestean "Domnul notar" (actiunea intr-un sat ardelean aflat sub dominatie habsburgica).
1916: Cartea de poezii "Cantece de tara". Ia parte la primul razboi si scrie ciclul poetic "Razboi".
1918: Poetul face politica, intra in guverne, va fi si prim-ministru.
1919: Vaduva poetului ungur Ady Endre ii ofera spre vanzare proprietatea minunata de la Ciucea (intre Cluj si Oradea). Viziteaza Ciucea cu Veturia Goga.
1911 – 1923: Reface castelul de la Ciucea (azi muzeu memorial).
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Referat Apostolul de Octavian Goga". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: octavian gogaapostolul
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...