Relatinizarea limbii romane

Incarcat la data: 07 Septembrie 2011

Autor: baciu vasilica

Pret: 50 credite

Numar pagini: 7

Tip fisier: zip

Marime fisier: 23447 kb

Relatinizarea este un fenomen lingvistic constand dintr-un imprumut masiv din limba latina de-a lungul istoriei ( dupa fr relatinisation ). Aparut initial la Sextil Puscariu, intr-un studiu publicat in 1931,„Despre neologisme” (in volumul „Inchinare lui Nicolae Iorga”, cu prilejul implinirii varstei de 60 de ani), termenul de reromanizare nu a fost unanim acceptat de catre lingvsiti. Era operant numai in cazul aspectului cultivat al limbii romane si exprima rapidul proces de modernizare a lexicului romanesc, in numai cateva decenii, prin asimilarea de imprumuturi latinoromanice.

 

Dar asa cum observa Iorgu Iordan in studiul „Importanta limbii romane pentru studiile de lingvistica romanica”, publicat in anul 1970, este inadecvat sa vorbim despre procesul de reromanizare in situatia limbii romane care si-a pastrat permanent caracterul romanic, lucru valabil atat pentru aspectul sau popular cat deopotriva si pentru cel cult.


Utilizat pentru prima oara in anul 1930 de catre academicianul Al.Graur, termenul relatinizare are ca acceptiune, oarecum mai restrictiva, definitia anterioara. Fenomenul la care am facut deja referire mai este cunoscut si sub alte doua terminologii: „reromanizare” si „occidentalizare romanica”.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Relatinizarea limbii romane". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: Limba Latinalimba romana