Romanul de dupa al II-lea Razboi Mondial

Incarcat la data: 23 Mai 2011

Autor: Tarau Gabriel

Pret: Gratuit

Numar pagini: 14

Tip fisier: zip

Marime fisier: 30 kb

Tema predilecta a operei lui Marin Preda (1922-1980) este cea rurala, reprezentata de satul romanesc din Campia Dunarii, ilustrat prin familie, taranime si drama ei istorica, satul supus zguduitoarelor prefaceri ale istoriei, relatia individului cu istoria, dragostea, comunicarea umana, demnitatea.

 

De la "Ion" al lui Rebreanu nu se mai scrisese un roman atat de puternic despre lumea taraneasca. Valoarea de exceptie a "Morometilor" consta in densitatea epica, in profunzimea psihologica si in problematica inedita a satului romanesc ante si postbelic, surprins la raspantia dintre doua oranduiri sociale.

Structura, compozitia si problematica romanului "Morometii" Romanul "Morometii", de Marin Preda este alcatuit din doua volume, aparute Ia distanta de 12 ani unul de altul: volumul I in 1955, iar al doilea in 1967.

 Marin Preda este narator omniscient, care povesteste intamplarile si evenimentele Ia persoana a Hl-a. Modalitatea narativa se remarca, asadar, prin absenta marcilor formale ale .naratorului, de unde reiese distantarea acestuia fata de evenimente si personaje, desi romanul are elemente autobiografice. Perspectiva temporala este cronologica, bazata pe relatarea evenimentelor in ordinea derularii lor, iar cea spatiala reflecta un spatiu real, acelaal satului Silistea-Gurnesti si unul imaginar inchis, al trairilor interioare din sufletul si constiinta personajelor.

Constructia subiectului - scene antologice Pentru volumul I, Marin Preda s-a documentat inca din 1948, gandind indelung la "universul morometian" pe care I-a conturat in roman. Crezul literar al Iui Marin Preda s-ar putea restrange semnificativ la fraza cu care prozatorul isi incepe romanul "Marele singuratic" din 1972: "Un taran daca vine la Bucuresti, tot taran cauta".
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Romanul de dupa al II-lea Razboi Mondial". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: romanal doilea razboi mondialromana
Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Bustiera pentru fitness Dri-Fit Swoosh Caracteristici Tip: bustiera Sustinere: medie Gen: femei Colectie: Spring-Summer - Autumn-Winter...
Pantofi sport tricotati Tanjun Pantofi sport tricotati Tanjun Caracteristici Pentru: fete Culoare: negru Imprimeu: uni Stil: casual Tip talpa: plata - joasa...
Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Tenisi de piele cu detalii peliculizate Jaysen Caracteristici Tip: tenisi Culoare: alb Stil: casual Material: piele intoarsa - piele Varf:...