Formele de exploatare

Incarcat la data: 25 Octombrie 2011

Autor: mhhk jhkhgkd

Pret: 50 credite

Numar pagini: 26

Tip fisier: zip

Marime fisier: 81805 kb

Exploatare – punere tn valoare a unei intreprinderi sau a unui bun, totalitatea lucrarilor, necesare in acest  scop. In prezent in lume,  principiu de baza al expluatarii unui hotel este considerat a fi disocierea fondului de comert, pe de o parte si a patrimoniului imobiliar, pe de alta parte, ca alternativa a societatii unice.


Fond de comert – cuprinde elemente corporale, si necorporale, aflate tn legatura cu exercitarea activitatii hotelului.
Elemente corporale – materiale, utilaje, mobilier, amenajari si instalatii.


Elemente necorporale – clientela, vadul comercial, dreptul de tnchiriere, firma, licenta, brevetul s.a. Persoana juridica care detine proprietatea fondului de comert se numeste societate de exploatatie. Ea este distincta de cea  care detine proprietatea patrimoniului imobiliar, ce se numeste societate imobiliara. Relatia dintre cele doua societati se asigura printr-un contract de tnchiriere sau de concesiune imobiliara.


Actualmente, pe plan mondial  sau conturat  doua forme fundamentale de exploatare:  hoteluri independente si  lanturi hoteliere voluntare si integrate. Independenta consta tn autonomie juridica, financiara si patrimoniala a tntreprinderii hoteliere, ca entitate economica de sine statatoare.

 

In lume, marea majoritate a hotelurilor care nu fac parte dintr-o structura de lant hotelier - voluntar sau integrat - se tnscriu tn categoria hotelurilor tip exploatare individuala.


Activitatea de cazare turistica se caracterizeaza prin existenta unei diversitati de tipuri si variante de unitati care gazduiesc turistul pe parcursul deplasarii si la destinatia de vacanta, varietate care se extinde si asupra formelor de exploatare a acestor obiective de cazare. Pe plan mondial functioneaza sisteme diverse de conducere si gestiune a acestora, cele mai cunoscute modele fiind:


•    Unitati independente gestionate de proprietar;
•    Unitati independente afiliate la lanturi voluntare;
•    Unitati aflate tn proprietatea lanturilor hoteliere si gestionate de acestea;
•    Unitati independente gestionate de lanturi hoteliere integrate;
•    Franciza;
•    Grupuri hoteliere de referinta.


Unitatile independente gestionate de proprietari depasesc numeric unitatile afiliate lanturilor, dar sub aspectul numarului de camere hotelurile aflate tn exploatarea lanturilor au pozitie dominanta pe plan mondial. De exemplu, in Franta si Spania, tari care-si disputa primele locuri in ierarhia destinatiilor turistice mondiale, hotelurile independente gestionate de proprietari au ponderi de 57% in Franta, respectiv 60% tn Spania din totalul ofertei de cazare turistica(19).

 

Pe glob expansiunea unitatilor de gazduire s-a realizat tn modalitati diferite; tn America de Nord sunt frecvent tntalnite franciza si contractele de management hotelier, in Asia este preferata o balanta tntre sistemele de gestiune existente. tn practica, fiecare din modelele utilizate se individualizeaza prin numeroase avantaje si dezavantaje, atat pentru proprietari cat si pentru manageri, astfel tncat nu putem realiza o distinctie neta intre sisteme eficiente sau sisteme mai putin viabile din punct de vedere economic, alegerea uneia dintre acestea realizandu-se in baza unei multitudini de variabile interne si externe.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Formele de exploatare". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: BUNIntreprindereEXPLOATARE
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...