Leadership-ul si organizatia bazata pe cunoastere

Incarcat la data: 30 August 2011

Autor: Marius

Pret: 50 credite

Numar pagini: 21

Tip fisier: zip

Marime fisier: 46816 kb

1. Organizatia bazata pe cunoastere

Conceptul de organizatie bazata pe cunoastere, consacrat in lucrarile lui George P. Huber, a  cunoscut  faze succesive de cristalizare. Astfel, acelasi autor si-a pus in mod explicit probleme legate de natura si proiectarea organizatiilor ”post-industriale”, sesizand necesitatea unui model organizational propriu noului tip de societate ce ii succede celei industriale.

Cativa ani mai tarziu, ideea de organizatie bazata pe cunoastere se regaseste in cadrul a doua abordari care ii explica determinismul fie pornind de la factori tehnologici, fie de la factori organizationali, fiecare din ele propunandu- si solutii specifice de operationalizare.


De pe pozitiile promotorilor tehnologiei informatice, Holsapple si Whinston definesc organizatia bazata pe cunoastere drept ”o colectivitate de lucratori cu munca de conceptie, interconectati printr-o infrastructura computerizata”; autorii considera ca existenta unei asemenea organizatii, prevazuta cu statii de lucru locale, centre de suport, canale de comunicatii si colectii distribuite de cunostinte, necesita un demers explicit de proiectare si realizare, de natura unei informatizari avansate, cu aplicatii ale inteligentei artificiale.


De pe pozitiile celeilalte abordari, cea manageriala, Drucker trateaza firma bazata pe informatii ca reprezentand modelul organizational al secolului al XXI-lea si ii preconizeaza principalele caracteristici : componenta dominata de profesionisti, numarul redus al nivelurilor intermediare de conducere ierarhica, asigurarea coordonarii prin mijloace de factura non-autoritara (standarde, norme, reguli de cooperare etc.).


Diversificarea viziunilor asupra problematicii examinate a condus la un pluralism terminologic constand in utilizarea paralela de notiuni ca ”organizatie centrata pe memorie”, ”firma intelectual-intensiva”, ”organizatie inteligenta”.


Ultimul deceniu al secolului al XX-lea a marcat producerea convergentei intre perspectiva tehnologica si cea manageriala, prin cuplare intre necesitatile organizatiilor si facilitatile solutiilor de asistare informatica. Dupa 1995 apar primele rezultate semnificative in crearea si functionarea de organizatii bazate pe cunoastere.


Acestor dezvoltari le corespunde, in plan meta-teoretic, noua paradigma constructivista  a organizatiei bazate pe cunoastere, recunoscuta ca alternativa viabila la paradigma pozitivista traditionala a organizatiei bazate pe control si autoritate.


Intemeierea pe cunoastere inseamna, pentru organizatii, ”atingerea stadiului deplinei mauritati, in care determinante sunt procesele de inovare organizationala, invatare, interactivitate si transformare”.


 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Leadership-ul si organizatia bazata pe cunoastere". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: LEADERSHIPORGANIZATIECUNOASTERE
Jeans Tanner Army Jeans Tanner Army pantaloni cu model army metalic - se incheie in fata cu nasturi metalici - materialul este...
Rochie Aglaya Neagra Rochie Aglaya Neagra rochie midi eleganta de culoarea neagra - are un slit scurt la spate si se incheie cu un fermoar...