Elemente introductive in management

Incarcat la data: 10 Mai 2010

Autor: onu andreea

Pret: 50 credite

Numar pagini: 5

Tip fisier: zip

Marime fisier: 17 kb

Baza obiectiva a aparitiei si dezvoltarii activitatii de management, ca activitate specializata de sine statatoare, o constituie munca. O persoana muncind de una singura, poate realiza doar un rezultat limitat, atat cantitativ cat si din punct de vedere al complexitatii.

Obtinerea unor rezultate complexe si intr-un volum cantitativ mai mare necesita munca in comun a mai multor persoane. in procesul constient de transformare a resurselor in produse, servicii destinate consumului, pentru atingerea unui scop stabilit cu anticipatie, munca are doua forme de manifestare: a) aceea de actiune fizica, directa sau cu ajutorul mijloacelor de munca, asupra resurselor; b) activitatea legata de managementul proceselor de transformare si a altora pe care acestea le reclama, conexe si de sprijin.

Consideram ca managementul este o activitate umana distincta, impusa de accentuarea diviziunii muncii pe masura evolutiei si dezvoltarii societatii omenesti. Asigurarea unei eficacitati si eficiente sporite a unor grupuri umane organizate tot mai mari ca numar si volum de activitate impune planificarea, organizarea, decizia,antrenarea, controlul proceselor de munca de executie specifice organizatiei respective. 

Pe masura ce se adanceste procesul de diviziune a muncii si se adanceste specializarea muncii, se intensifica si corolarul sau, respectiv procesul de crestere a gradului de cooperare in munca intre  membrii unei organizatii,
Desi practica managementului este tot atat de veche ca si civilizatia umana, managementul a inceput sa fie considerat un tip specific de munca, desfasurata la diferite nivele ale organizatiei cat si in ansamblul ei, numai la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului al XX-lea. in acea perioada a inceput sa se inteleaga si sa se demonstreze  ca “managerul” detine un rol special si indeplineste o functie distincta in societate si in fiecare organizatie. Pasul urmator a fost dezvoltarea unei stiinte unitare a managementului, o teorie a muncii manageriale, care sa tina seama de aspectele tehnice, economice, etice si de alta natura, ale muncii sociale.

Ca stiinta, managementul s-a dezvoltat in ultima suta de ani. Primele lucrari fundamentale au aparut la inceputul secolului XX, fiind scrise de practicieni de elita pe baza experientei lor personale, acumulate ca manageri in firme mari in perioada de la sfarsitul secolului XIX. Numele lor sunt faimoase: Frederick Winslow Taylor, Henri Fayol, Alfred P. Sloan si altii.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Elemente introductive in management". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MANAGEMENTMARKETINGELEMENTE
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan