Fisa de tara - Norvegia

Incarcat la data: 13 Martie 2011

Autor: Opris Bogdan

Pret: 50 credite

Numar pagini: 19

Tip fisier: zip

Marime fisier: 146 kb

1. Formarea si evoluţia statului:


Teritoriul Norvegiei este locuit din antichitate de triburi germanice. Micile regate feudale se unesc, in 872, sub regele Harald I Harfagar (860-933). in secolele IX – XI, vikingii intreprind expediţii care-i poarta din Norvegia pe coastele Islandei, Groenlandei, Americii de Nord si Mediteranei.

 

La inceputul secolului XI este adoptat crestinismul, iar in prima jumatate a secolului XVI are loc reforma. in 1262, Norvegia isi extinde dominaţia asupra Islandei. La stingerea dinastiei intemeiate de Harald I Harfagar, regele Suediei, Magnus Eriksson, devine si suveran al Norvegiei (1319-1371). in urma unei alianţe dinastice, intre 1380 si 1814, Norvegia ramane legata de Danemarca printr-o uniune personala. impreuna cu Islanda, Suedia si Finlanda, Norvegia face parte, intre 1397 si 1523, din Uniunea de la Kalmar al carei hegemon este Danemarca. Cedata de Danemarca, Suediei, prin pacea de la Kiel (1814), Norvegia obţine un statut autonom (20 octombrie 1814), ramanand legata de Suedia numai prin acelasi monarh.

 

La 7 iunie 1905, uniunea personala este denunţata, iar Norvegia se proclama stat independent. in primul razboi mondial, Norvegia este neutra, iar in cursul celui de al II-lea razboi mondial este ocupata de trupele Germaniei naziste (1940-1945). in 1920, Liga Naţiunilor acorda insulele Spitzbergen, Norvegiei.
 

Din 1945 pana in 1961, Partidul Laburist a deţinut o majoritate absoluta in parlament. Guvernul, condus de prim ministrul Einar Gerhardsen, a pus in practica un program bazat pe ideile economice ale lui Keynes, punand accent pe industrializare finanţata, cooperare intre sindicatele din comerţ si organizaţiile angajatorilor. Multe dintre masurile statului de controlare a economiei, impuse pe durata razboiului, au continuat, cu toate ca raţionalizarea produselor lactate s-a anulat, in 1949. Cu toate acestea, controlul preţurilor si raţionalizarea caselor si masinilor a continuat pana in 1960.


Alianţa cu Marea Britanie si SUA de pe vremea razboiului a fost continuata in perioada postbelica. Desi aveau ca scop implementarea unei economii socialiste, Partidul Laburist s-a distanţat treptat de comunisti (in special, dupa ce Uniunea Sovietica a preluat controlul asupra Cehoslovaciei, in 1948), si a intarit legaturile cu SUA in domeniul politicii externe si de aparare. Norvegia a beneficiat de Planul Marshall incepand cu 1947.

 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Fisa de tara - Norvegia". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan