Referat marketing: Panelul

Incarcat la data: 10 Mai 2010

Autor: onu andreea

Pret: 50 credite

Numar pagini: 4

Tip fisier: zip

Marime fisier: 10 kb

Prin panel se intelege un esantion relativ stabil, format din consumatori, distribuitori (magazine), utilizatori sau din experti, de la care se recolteaza sistematic si periodic anumite informatii care caracterizeaza evolutia in timp a fenomenelor si actelor de piata.Astfel, in cercetarea de marketing, notiunea de panel este folosita cu sensul de esantion constant si nominalizat, asupra caruia se efectueaza un sondaj repetat, cu o anumita periodicitate.
 
Tehnica panelului permite cunoasterea pietei in dinamica ei si surprinde imaginea acesteia in miscare aproape continua. Spre deosebire de sondajul ocazional, care reda doar imaginea pietei la un moment dat, ca o fotografie, studiul panelului reda imaginile pietei in miscarea lor in timp, ca intr-un film. Este si motivul pentru care tehnica panelului se numeste sondaj continuu.

Tehnica panelului are un important ascedent asupra altor tehnici de cercetare a pietei, motiv pentru care este foarte raspindita in marketingul avansat, practicat pe pietele mature din occident. in Romania, tehnica panelului se afla inca intr-o faza embrionara. Au mai existat si exista panele (de exemplu, panelul pentru studiul bugetelor de familie, organizat de Directia  Nationala  de Statistica), dar inca nu sunt tipice pentru cercetare de marketing.

Principiul functional  al panelului

Sondajul continuu, pe baza de panel, opereaza dupa urmatorul principiu functional: un chestionar care, adesea, ia forma unei liste de cumparaturi zilnice sau saptaminale, este trimis cu regularitate esantionului de consumatori, utilizatori, distribuitori sau experti care sunt inclusi in panel. Acestea complecteaza chestionarul si il retransmit catre agentul de marketing (gestionarul panelului), care centralizeaza si prelucreaza sistematic informatile primite. Principiul functioneaza excelent pe piata bunurilor de larg consum, ca si in elaborarea buletinelor de conjunctura.

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Referat marketing: Panelul". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MARKETING
Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien Triumph Julia Light Beige Sutien bej deschis cu detalii din dantela, armatura si bretele ajustabile. 48% poliamida, 44%...
Chiloti Triumph Anna Dark Blue Chiloti Triumph Anna Dark Blue .. 82% poliamida, 18% elastan
Chiloti Triumph Erin Dark Beige Chiloti Triumph Erin Dark Beige .. 82% poliamida, 18% elastan