Aparatul digestiv

Incarcat la data: 08 Mai 2010

Autor: petcu viorica

Pret: 50 credite

Numar pagini: 11

Tip fisier: zip

Marime fisier: 238 kb

Aparat (sau tub) digestiv reprezinta totalitatea organelor cu ajutorul carora se face digestia. Cunoscand alcatuirea si modul de functionare a sistemului digestiv, vom putea elucida unele dintre cele mai raspandite prejudecati si vom intelege mai bine cum, unde si cand actioneaza elementele nutritive.

Digestia incepe indata ce mancarea ajunge in gura. Hrana este transformata in combustibil ce asigura energie corpului. Aparatul digestiv se compune din: cavitatea bucala, faringe, esofag, stomac, intestine si glande anexe ale tubului digestiv – glandele salivare, ficatul si pancreasul -.
     
Digestia are loc intr-un conduct lung de 9 m, in tubul digestiv care incepe cu cavitatea bucala – pe aici intra hrana – si se termina cu rectul – pe aici se indeparteaza substantele neasimilate. in timp ce hrana parcurge tubul digestiv – acesta poate dura o zi sau mai mult – se amesteca pe parcurs cu diferite enzime (substante produse de celule vii, avand rol de a accelera anumite reactii chimice) iar acestea descompun substantele nutritive. Organismul poate utiliza hrana doar dupa descompunerea acesteia.

Cavitatea bucala (gura) este formata din: buze, limba, gingii, dinti si mucoasa obrajilor. Prima portiune a tubului digestiv este cavitatea bucala, gura: aici incepe descompunerea moleculelor mari in molecule mai mici, dizolvabile. Buzele au mai multe roluri, primul fiind introducerea mancarii cu pierderi minime in cavitatea bucala.  Ajungand in gura, hrana este mestecata, adica este faramitata in bucatele mai mici. imbucatura acoperita de saliva este impinsa in partea posterioara a cavitatii bucale, de acolo este dirijata catre faringe, situat intre cavitatea bucala si esofag, locul de incrucisare a caii respiratorii cu cea digestiva. Din faringe alimentul ajunge in esofag care incepe pe la mijlocul gatului.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Aparatul digestiv". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: aparatul digestiv