Boala Chaga

Incarcat la data: 24 Aprilie 2010

Autor: camara miriam claudia

Pret: 50 credite

Numar pagini: 13

Tip fisier: zip

Marime fisier: 1354 kb

Boala Chaga sau tripanosomiaza americana, este o zoonoza tropicala foarte frecventa in tarile din America Centrala si de Sud, determinata de parazitul protozoar Trypanosoma cruzi cu subtipul 1 zimogen (z3 – z5) si subtipul 2 (z1-z2). Familia Trypanosomidae (Trypanosomatidae) - include specii endoparazite la insecte si in sistemul circulator al vertebratelor. Corpul lor are forma de sfredel (de unde si denumirea grupului, de la gr. trypanon), iar intre flagel si celula se formeaza o membrana ondulanta care permite parazitului sa inoate in sange sau alte lichide ale corpului. In ciclul de dezvoltare intervine de cele mai multe o insecta hematofaga vector.

 

Boala Chaga acuta este in general o boala febrila usoara, fiind rezultatul infectiei initiale cu microorganismul. Dupa rezolutia spontana a bolii acute, majoritatea pacientilor infectati raman pe parcursul vietii in faza nedeterminata a bolii Chaga cronice, care este caracterizata prin parazitemie subpatenta, nivel ridicat de anticorpi anti-T. cruzi si lipsa simptomelor. La un numar mic de indivizi infestati cronic se dezvolta leziuni cardiace si gastrointestinale, care pot determina o morbiditate semnificati si chiar deces. Boala Chaga este transmisa in randul gazdelor mamifere de catre insectele reduviide hematofage numite < kissing bug > sau de catre plosnita. Insectele se infecteaza prin suctiunea sangelui de la animalele sau oamenii care prezinta paraziti circulanti.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Boala Chaga". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: boala cardiaca