Cutia craniana

Incarcat la data: 21 Iunie 2010

Autor: patricia decsei

Pret: 50 credite

Numar pagini: 6

Tip fisier: zip

Marime fisier: 20 kb

Craniul sau cutia craniana (din latina cranium; denumire populara: teasta, din latinescul testa, cap) este o structura osoasa care contine si protejeaza encefalul. Acesta se afla in partea superioara a endoscheletului mamiferelor. Craniul uman este compus din opt oase care impreuna formeaza o cavitate ovoida cu duritate variabila si cu o capacitate de circa 1.450 ml (la adulti).

Scheletul capului sau masivul scheletic cranio-facial este un ansamblu de oase ale craniului (in latina ossa cranii) si ale fetei (in latina ossa faciei) cunoscut si sub numele de teasta, scafarlie, harca sau cap. Cel din urma termen este impropriu din punct de vedere anatomic deoarece craniul este de fapt o parte care constituie capul. Cu toate acestea, in alte domenii cum ar fi embriologia sau biologia, craniul este considerat ca fiind sinonim al capului. Distinctia dintre craniu si fata este foarte clara: in esenta craniul contine encefalul in timp ce fata este zona in care se afla muschii mimicii, muschii cu care se realizeaza mestecatul si cateva dintre organele de simt.

Craniul este  alcatuit dintr-un neurocraniu si viscerocraniu.
Oasele neurocraniului: 
 Osul frontal - Frontalul este un os median si nepereche, situat in partea anterioara a craniului. Ia parte, de asemenea, la formarea cavitatilor nazale si a orbitelor. Este un os pneumatic , neregulat si latit. Frontalul este format dintr-o portiune verticala sau solzoasa si dintr-o por?iune orizontala, formata la randul ei dintr-o scobitura adanca numita scobitura etmoidala; inaintea scobiturii etmoidale se afla o suprafata neregulata cunoscuta sub numele de portiunea nazala a osului frontal.De o parte si de cealalta a scobiturii etmoidale se afla doua lame osoase care formeza portiunile orbitare ale osului frontal.
 

Textul de mai sus reprezinta un extras din "Cutia craniana". Pentru versiunea completa a documentului apasa butonul Download si descarca fisierul pe calculatorul tau. Prin descarcarea prezentei lucrari stiintifice, orice utilizator al site-ului www.studentie.ro declara si garanteaza ca este de acord cu utilizarile permise ale acesteia, in conformitate cu prevederile legale ablicabile in domeniul proprietatii intelectuale si in domeniul educatiei din legislatia in vigoare.

In cazul in care intampini probleme la descarcarea fisierului sau documentul nu este nici pe departe ceea ce se doreste a fi te rugam sa ne anunti. Raporteaza o eroare

Important!

Referatele si lucrarile oferite de Studentie.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Alti utilizatori au mai cautat: MEDICINADESCRIEREcraniulcutia craniana
Comentarii

naspa date